ДБР розслідує зловживання чиновників НБУ

Читать на русском
Посадові особи НБУ за грошову винагороду не відображають або вносять недостовірні відомості про порушення банків у довідки про інспекційні перевірки.

Держбюро розслідувань веде розслідування проти посадових осіб Національного банку.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє Finbalance з посиланням на постанову Печерського райсуду Києва від 16 травня.

За версією слідства, посадові особи НБУ, протягом 2017 - 2019 років, діючи в інтересах керівників і власників ряду банків, проводили «формальну перевірку походження коштів, що спрямовуються на капіталізацію фінустанов, знаючи про невідповідність їх походження».

Слідчі встановили, що посадові особи департаменту виїзних перевірок банків НБУ за грошову винагороду «не відображають або вносять недостовірні відомості про порушення банків у довідки про інспекційні перевірки».

Відзначається, що в 2018 році Рахункова палата встановила «факти неефективного використання 106 млн грн», перевіряючи виконання кошторису витрат НБУ за 2017 рік і зобов'язань з перерахування грошей до держбюджету.

Крім того, згідно з іншими матеріалами суду, з лютого 2019 по теперішній час посадові особи НБУ намагаються реалізувати кредитні портфелі банків за заниженою вартістю для «отримання частини прибутку від стягнення заборгованості за кредитними зобов'язаннями».

В результаті, суд надав доступ ДБР до документів перевірок НБУ Ощадбанку-Україна, Індустріалбанку, Правекс-Банку, Піреус Банку, банку Форвард, Кредит Європа Банку, Укрбудінвестбанк, Банку 3/4 і Портал Банку з 1 січня по 14 травня 2019 року.

Також суд дав доступ до рішення правління НБУ від 7 лютого 2019 року про продаж прав вимоги за кредитними договорами НБУ і зі звітами Рахункової палати щодо перевірки кошторису витрат НБУ та зобов'язань з перерахування коштів до держбюджету за 2017 рік.

Раніше повідомлялося, що ДБР розслідує справу про зникнення моніторів і серверів з ситуаційної кімнати в Адміністрації президента.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: