Луценко збирається в політику після виборів. На що він може розраховувати?

Читать на русском
Сергій Биковполітичний експерт

Поки невідомо, хто стане новим генпрокурором, але якщо Зеленський хоче дійсно навести лад, то потрібно замінити Луценка.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив голова Інституту публічної політики та консалтингу «Інполіт» Сергій Биков.

«Вже під час президентської кампанії, незважаючи на те, що Луценко не може займатися політикою, він фактично очолив один із піар-департаментів Порошенка. Луценко неодноразово висловлювався на адресу головних опонентів екс-президента», – зазначив Биков.

Тому, ймовірно, як давній і вірний соратник Порошенка Луценко долучиться до партії «Європейська солідарність», оновленої БПП, додав він.

«Поки не зовсім зрозуміло, чи він піде за списком, чи за мажоритаркою. Напевно, все ж за списком як досить близький до Порошенка функціонер. Адже їх пов'язують не лише останні 5 років», – уточнив експерт.

Три роки на посаді генпрокурора: топ обіцянок ЛуценкаГенпрокурору вдалося дотримати слова з приводу розслідування вбивства Гандзюк, але його обіцянки про передачу до суду справ щодо розстрілу Майдану й соратників Януковича не виконані.

Він нагадав, що коли Луценко був за ґратами з політичних мотивів, було лише кілька людей, з якими він підтримував тісні відносини, серед них і Порошенко.

«Їх надто багато пов'язує, щоб вони йшли порізно», – підкреслив політолог.

Ба більше, за його словами, разом у них більше шансів, щоб оновлена БПП набрала більше балів. Хоча на посаді генпрокурора Луценко проявив себе слабко. Досі не розслідувані гучні скандальні злочини – справи Майдану, вбивства активістів. Крім того, внаслідок люстрації багато процесуальників, хороших прокурорів залишили систему ГПУ.

«Через це Луценку не вдалося, хоча, можливо, й не хотілося, проводити якісні розслідування, готувати справи до судів, щоб вони не розвалювалися там. Адже розвалюється справа в суді чи ні – відповідальність тих, хто звинувачував у злочині. І того, наскільки підготували безапеляційну доказову базу», – пояснив він.

«Якщо Зеленський хоче дійсно змінювати систему, то потрібен новий генпрокурор», – резюмував Сергій Биков.

Нагадаємо, генпрокурор Юрій Луценко заявив, що подасть у відставку після парламентських виборів і піде в політику.

Раніше ми писали, що протягом першого року на посаді генпрокурора Луценко виконав лише кожну дев'яту обіцянку.

«Слово і Діло» пропонує подивитися, що обіцяв і наскільки добре справлявся із запевненнями Луценко кожного року каденції. Топ обіцянок за 3 роки – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: