Місія МВФ в Україні: чому на нас чекає фінансова нестабільність

Читать на русском
Віктор Таранполітичний експерт

МВФ готовий поновити тісне співробітництво з Україною після виборів до Верховної Ради й призначення нового уряду. Поки місія Фонду продовжує конструктивні переговори з українською владою в Києві. Однак, це дипломатична позиція.

Про це у своєму блозі написав голова центру Ейдос, політолог Віктор Таран, передає «Слово і Діло».

«Перекладаю з дипломатичної мови, чуваки, ви думаєте ми будемо далі працювати з країною де: новообраний президент одразу порушує Конституцію та закони? Призначає на керівні посади юристів олігархів? Не слухає порад та прохань американців щодо токсичного оточення президента? В інавгураційній промові одразу свариться з парламентом та урядом, посилаючи останніх у відставку?», - пише експерт.

До речі, з урядом у МВФ прекрасні відносини, адже вони послідовно виконували програму фонду в частині макроекономічної стабільності, зауважив політолог. Експерт наголосив, що це дозволило зменшити державний борг України та рости економіці країни 12 кварталів підряд, накопичивши золото-валютну подушку.

Курс долара, ціни на продукти, основні економічні показники на момент обрання Зеленського президентомСлово і Діло зафіксувало основні економічні показники країни під час президентських виборів-2019, з якими стартуватиме новообраний президент України.

Політолог наголосив, що тепер за майбутні економічні негаразди відповідальність несе не цей уряд, а діючий президент Зеленський.

До того ж готується ренаціоналізація ПриватБанку та повернення Коломойському понад $2 млрд, а радники президента кажуть – нам не потрібна співпраця з МВФ.

«На це все МВФ відповіло так, чуваки, тепер поговоримо з вами після виборів та формування нового уряду. Тобто – не раніше середини вересня», - підкреслив Таран.

Він пояснив, що це означає, що кредитів ні від МВФ, ні від партнерів у 2019 році на загальну суму понад $6 млрд не варто чекати. І зовнішні борги у поточному році в розмірі майже $10 млрд віддаватимемо самостійно із золотовалютних запасів НБУ.

«А поки ви починаєте хаотично думати як втримати курс та економіку, ми два тижні погуляємо Хрещатиком. Але грошей не має і не буде. Хто ще не пристебнув паски – терміново це робіть. Ми повним ходом несемось у піке фінансової не стабільності», - констатував Віктор Таран.

Нова програма допомоги від МВФ була підписана в кінці грудня і розрахована на 14 місяців, протягом яких Україна може отримати 3,9 млрд дол. Перший перегляд програми заплановано на середину травня.

Раніше, «Слово і Діло» зафіксувало основні економічні показники країни під час президентських виборів-2019.

Більше про співпрацю України і МВФ читайте за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: