Полторак передумав йти після зустрічі з Зеленським. З чим це пов'язано?

Читать на русском
Євген Дикийексперт Міжнародного інституту демократій

Ситуація проста, одночасно і сумна, і комічна. Проте, те, що поки Полторак залишився непогано.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт Міжнародного інституту демократій Євген Дикий.

«Мова зовсім не про долю і кар'єру Полторака. Мова про те, що у Зеленського просто немає кандидатури на це місце. Від слова зовсім, грубо кажучи», - зазначив Дикий.

Це говорить про те, що у Зеленського немає жодної кандидатури, яку він міг би рекомендувати в Міноборони, підкреслив він.

«Цей факт показовий і сумний. Але, те, що в цій ситуації він просить Полторака поки виконувати обов'язки свідчить все ж про те, що здоровий глузд переважає. Добре, що все-таки замість того, щоб ставити аби кого, якусь експертну фігуру, як Апаршина або когось ще, вистачило розуму не вносити такі кандидатури, а залишити все ж чинного міністра», - вважає Євген Дикий.

Які теми хвилюють Полторака на посаді очільника МіноборониСтепан Полторак виконав 38 відсотків своїх обіцянок. Найкраще йому даються запевнення на тему навчання та військової підготовки.

Він акцентував, якщо це дійсно пауза і буде знайдена якісна заміна або увінчаються успіхом переговори наприклад, з Кривоносом, які судячи з усього велися, то після цього повинна відбутися передача влади. Такий варіант буде прийнятним.

Однак, зазначив експерт, якщо ж все закінчитися тим, що Полторак залишиться міністром при новому уряді, то такий сценарій виглядає сумно.

За його словами, по-перше, Міноборони з 2014 року далеко не найефективніше відомство, якщо говорити коректно.

«І насправді, стан армії, ЗСУ, Міноборони - одна з причин поразки Порошенка на цих виборах. Є ті, хто реально в курсі, які справи в армії, що відбувається на верхніх рівнях серед абсолютно радянського ще генералітету. І якщо через відсутність у Зеленського своєї альтернативи Полторак і далі з усім цим старим генералітетом залишається - це буде вкрай негативно», - каже Євген Дикий.

Ми бачимо, що стосовно Міноборони ситуація непроста і вирішувати її можна двома способами, констатував він.

Експерт окреслив, перший варіант зводитися до вибору кого-небудь, але зі «своїх». Другий полягає у тому, щоб відмовитися від традиційного принципу - робити ставку тільки на своїх перевірених людей, за що в тому числі критикували й Порошенка.

«Відповідно мова про те, щоб залучати людей, які не пов'язані з твоєю командою, хтось можливо навіть був пов'язаний з Порошенком, хтось з кимось ще, але важливо те, щоб ці люди були відомі у своїх колах, як професіонали і мали авторитет», - наполіг Дикий.

На його погляд, якщо у Зеленського вистачить розуму, щоб піти другим шляхом - набирати не своїх, а авторитетних фахівців, то може вийти непоганий уряд і навіть реформи.

«Якщо Зеленський буде ставити кого-завгодно, то це можливо зовсім скоро призведе до ще одного перезавантаження», - резюмував Євген Дикий.

Як відомо, Степан Полторак заявив, що очолювати Міністерство оборони України поки не буде рішення Верховної Ради про його відставку.

Нагадаємо, 20 травня Зеленський приніс присягу президента України. Після цього Полторак подав у відставку з поста міністра оборони. Він очолює відомство з 14 жовтня 2014 року.

Які теми хвилюють Степана Полторака на посаді глави Міноборони - за посиланням.

Більше про діяльність Полторака за 4 роки - на інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: