Голосування за дату інавгурації Зеленського: хто з нардепів провалив свої обіцянки

Читать на русском
У Верховній раді було сім постанов з датою інавгурації Володимира Зеленського. Деякі депутати не дотримались свого слова щодо голосування.
Слово і Діло

Верховна рада призначила інавгурацію обраного президента Володимира Зеленського на 20 травня. У парламенті при цьому було сім постанов: пропонували, щоб церемонія пройшла 17-го, 19-го, 20-го або 26 травня. «Слово і Діло» подивилося, хто з народних депутатів обіцяв голосувати за певну дату і не дотримав свого слова.

Відзначимо, що 16 травня парламент встиг проголосувати за три постанови про інавгурацію, вони набрали 158, 207 і 315 голосів відповідно.

Ірина Луценко заявляла, що фракція «Блоку Петра Порошенка» голосуватиме за будь-яку дату інавгурації Зеленського. Однак фракція за перші дві постанови з датою 19 травня дала тільки 51 і 46 голосів. При цьому депутати з БПП голосували навіть «проти».

Фракція «Відродження» також мала підтримати будь-яку постанову. «Наша фракція підтримає будь-яку з постанов, яка буде узгоджена між новообраним президентом і парламентом. Для цього саме голова Верховної ради повинен стати модератором спілкування з новообраним президентом і скликати ще раз зустріч з президентом або з командою для того, щоб визначити, яка саме дата буде прийнятна. І закрити це питання, рухатися далі», – обіцяв Віталій Хомутинник. Але «Відродження» підтримало тільки один проект постанови з датою 19 травня, за два інших майже всі члени фракції не голосували.

Аналогічну обіцянку давав Юрій Бублик і теж його провалив: «Я як позафракційний депутат, безпартійний, підтримаю всі постанови, які будуть на порядку денному». В результаті депутат утримався при голосуваннях за проведення інавгурації 19 травня, а підтримав дату 20 травня.

Сергій Шахов навпаки обіцяв підтримати тільки постанову про призначення церемонії на 19 число. З двох таких постанов нардеп проголосував тільки за одну. Крім того, він підтримав проведення інавгурації 20 травня. Таким чином, обіцянка Шахова не виконана. Не виконав свою обіцянку голосувати за проведення інавгурації 19 травня Леонід Ємець.

У свою чергу, Вадим Рабинович обіцяв подати законопроект зі своєю датою інавгурації. Крім того, документ повинен був блокувати будь-які дії президента Петра Порошенка. «У мене склалося тверде переконання. Я його вам зараз скажу, і подам його як законопроект. Треба заборонити після оголошення підсумків президентських виборів, президенту, який програв, видавати будь-які укази, а інавгурацію призначити через день або через два, щоб колишній не встиг помститися країні і своєму наступнику», – говорив депутат. Проте, ніякої ініціативи в Раду не вніс.

Нагадаємо, сьогодні о 10 ранку відбудеться інавгурація обраного президента Володимира Зеленського.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: