Чи може Україна відмовитися від Мінських угод?

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

Мінський формат уже давно себе вичерпав. Він створювався для того, щоб у той конкретний момент зупинити просування військ РФ і зберегти життя наших солдат. По-друге, вони були на тлі великих поразок нашої армії. Тому, якщо й буде «Мінськ-3», то також на тлі або поразок, або виграшу армії.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Андрій Горбенко.

«Якесь більше просування військ у будь-якому напрямку детермінуватиме «Мінськ-3». У момент, коли одна зі сторін визнає, що припустилася великої тактичної помилки, буде підписаний «Мінськ-3». До цього будь-яка дипломатія в Мінському форматі безглузда», – зазначив Горбенко.

Друга ціль «Мінськ» – зафіксувати в усьому світі юридично те, що РФ є агресором. Тому величезна перемога команди Порошенка в тому, що «Мінськ» був підписаний не з представниками терористичних організацій, а з росіянами, адже вони є агресорами, додав він.

«Це вже юридична форма. Агресія з ефективним контролем територій, що дозволяє запроваджувати санкції, домагатися засудження дій РФ, критики. І якщо санкції скасують з якихось причин, то в Мінському форматі на сьогодні дійсно немає сенсу», – уточнив політолог.

На сьогодні ЗСУ сильні настільки, що якщо росіяни не почнуть застосовувати ядерну зброю, то далеко вони не просунуться. Стратегічна функція Мінська також вичерпана, підкреслив він.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко запевнив, що мирний план врегулювання ситуації на Донбасі буде реалізованоСказано 8 липня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

«І останній пункт стосується полонених. Це питання не просувається. Те, в чому був гарантом Медведчук, стоїть на місці. При тому, щоб залишатися хоча б формально корисним, він міг домовлятися про видачу хоча б когось. Понад рік немає просування», – пояснив експерт.

За його словами, агресія РФ до того ж формалізована тим, що сталося в Азовському морі. Це вже наступний формат і все говорить про те, що переговори в Мінську не мають сенсу.

«Відмова від «Мінська» – не ультиматум, а месидж про те, що цей формат себе вичерпав. Це розуміють усі», – резюмував Андрій Горбенко.

Павло Клімкін заявив, що жалю про відмову від Мінських угод бути не має, тому що Україні не потрібна «порожня декларація, де лише слова змінюють місцями», їй потрібен дієвий механізм.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко запевняв, що Мінські домовленості – це мирний план, який обов'язково буде виконаний.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: