Хто з політиків може використати Вакарчука та чому йому потрібно йти на ризик?

Читать на русском
Віктор Небоженкополітолог

Вакарчуку, як і Зеленському, потрібно змінити амплуа. Зеленський вдало змінив 95 Квартал на президентську посаду. Але навряд чи Вакарчук зможе повторити успіх Зеленського на парламентських виборах.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор служби «Український барометр», політолог Віктор Небоженко.

«Звичайно, президентські й парламентські вибори – це абсолютно різні види діяльності. Президентські – це особистісний вибір, парламентські – ідеологічний. Вакарчука ще потрібно зробити політиком. Поки незрозуміло, хто він. Націонал-демократ? Є Ющенко. Націонал-консерватор? Є «Свобода», Порошенко», – зазначив Небоженко.

За його словами, як особистість Вакарчук цікавий усім, крім фракції Бойка, але поки йому потрібно знайти місце в політиці.

«Ліберал? У його роки ставати лібералом запізно. Тоді йому потрібно ставати центристом, місце лібералів зайняте, там Яценюк», – уточнив він.

Політолог додав, що теоретично Вакарчук може об'єднатися з усіма, крім комуністів та проросійських представників.

Фронтмен для Ради: як і з ким Святослав Вакарчук збирається до парламентуЧи вдасться Святославу Вакарчуку переконати виборців знову повірити в його похід у велику політику? Про шанси, ймовірних соратників та стратегію дій розмірковував політолог Олександр Радчук.

На його думку, Вакарчук може приєднатися і до «Свободи», і до «Самопомочі», і до «Батьківщини», якщо їм це потрібно, і навіть до Порошенка. Однак, якщо Вакарчук хоче мати підтримку, то йому не підходять союзи. Він має виглядати проєвропейським самостійним політиком, який ні з ким не зв'язується.

«Зараз важлива проблема новизни. Зеленський запровадив нову політичну моду в Україні – невідомі та нові. Якщо Вакарчук приєднається, наприклад, до Гриценка, значить, йому доведеться нести відповідальність за Гриценка. В разі будь-якого союзу його асоціюватимуть іще з кимось», – пояснив експерт.

Вакарчуку краще йти зі своїм власним проектом, в якому не буде ані Порошенка, ані Зеленського, ані Садового, підкреслив він.

«Вакарчуку потрібно зважитися на політичну невідомість, ризик, а не йти на комфортні умови», – резюмував Віктор Небоженко.

Як повідомлялося, Святослав Вакарчук 16 травня представить свою команду та програму для участі в парламентських виборах.

Раніше «Слово і Діло» зібрало, що в соціальних мережах думають про рішення Вакарчука знову піти в політику.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: