З'ясувалося, що обговорював Помпео з Лавровим у Сочі

Читать на русском
Глави МЗС США і Росії в ході зустрічі обговорили ряд питань, в числі яких - конфлікт на Донбасі, захоплення українських моряків, а також ситуація в Венесуелі та Ірані.

У Сочі у вівторок, 14 травня відбулися переговори держсекретаря США Майкла Помпео з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим.

Як пише «Слово і Діло», після їх завершення Лавров і Помпео дали спільну прес-конференцію, повідомляє Радіо Свобода.

Глави зовнішньополітичних відомств США та Росії заявили, що зустріч може стати кроком до поліпшення відносин між країнами, проте між ними залишаються великі розбіжності з низки питань.

За словами Помпео, обговорювалися теми контролю над озброєннями, Сирії, Ірану і його ядерної програми, конфлікту на сході України. Держсекретар США також сказав, що підняв перед Лавровим питання російського втручання у вибори президента в 2016 році і заарештованих в Росії американських громадян.

Лавров заявив, що домовився з Помпео про ряд конкретних кроків щодо поліпшення відносин Росії і США, але не сказав, які це кроки. Він також підтвердив, що Володимир Путін буде готовий зустрітися з Дональдом Трампом в Японії в червні.

Відповідаючи на питання про російське втручання у вибори в США, Лавров відповів, що такого втручання не було, і сказав, що передав Помпео меморандум про нібито американське втручання в російську внутрішню політику, що має місце. Держсекретар у відповідь сказав, що російське втручання в 2016 році погіршило відносини зі США, і закликав Росію більше не повертатися до цієї практики.

Говорячи про Україну, Помпео заявив про необхідність звільнення Росією захоплених українських моряків. Він також закликав Росію налагоджувати відносини з обраним президентом України Володимиром Зеленським.

Щодо питання про Венесуелу Лавров і Помпео на прес-конференції не дійшли спільної думки: держсекретар заявив про необхідність відходу Ніколаса Мадуро від влади, а Лавров застеріг від втручання у справи Венесуели ззовні.

Помпео сказав, що США не прагнуть війни з Іраном, але хочуть, щоб він змінив політику, і закликав Росію вплинути на Тегеран.

Очікується, що сьогодні ввечері Помпео зустрінеться в Сочі з президентом Росії Володимиром Путіним.

Як повідомлялося, сьогодні держсекретар США Майкл Помпео прилетів до Росії. Це його перший візит у РФ.

Напередодні Помпео скасував запланований на понеділок візит до Москви і попрямував до Брюсселя, аби обговорити з представниками Євросоюзу питання, що стосуються Ірану.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: