Антикорупційний суд розпочне роботу у вересні. Чи виправдає довіру новий орган?

Читать на русском
Борис Малишевексперт з правових питань

Шлях від декларацій у 2015 році до набору суддів та оголошення дати початку роботи був довгим. Минуло фактично 4 роки, при том, що західні партнери весь цей час просили прискоритися й створити нову структуру. Все дійсно затягнулося в часі.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив доктор юридичних наук, експерт Центру політико-правових реформ Борис Малишев.

«Наразі оголошена дата початку роботи суду – 5 вересня, але є інформація про проблеми з приміщенням. При цьому можна було ще з початку року вести пошук приміщення, проводити якісь ремонтні роботи, вирішувати технічно-організаційні питання. Тепер ще 4 місяці витратять на це замість того, щоб розглядати справи», – зазначив Малишев.

На його думку, перших вироків чекатимуть уже наприкінці року. Суспільний запит дуже великий, до того ж представники новообраного президента також заявляли, що чекають активної роботи суду.

Активна робота полягає в оперативному розгляді справи та винесенні вироку. Немає різниці якого – виправдального чи обвинувального, констатував він.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє, що Антикорупційний суд запрацює у 2018 роціСказано 16 липня 2018 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Суть у тому, що суд має запрацювати на повну силу. Ризик у тому, що структуру зараз завантажать справами – новими чи тими, які просто передадуть йому, й знову все затягнеться, проводитимуть одне засідання два тижні, зачитуватимуть справу. Тому зараз дійсно доведеться якось напружитися, налагодити процес, КПК дозволяє впливати на сторони, щоб вони не зловживали процесуальними правами», – пояснив експерт.

Вироки мають бути вже на початку наступного року, суспільство та міжнародна спільнота очікують, і хочеться сподіватися, що буде так. Антикорупційний суд створили саме для того, щоб справи топ-корупціонерів не лежали роками в судах першої інстанції. В Солом’янському суді є справи, які по два роки нікуди не рухаються, уточнив він.

«Є сподівання, що Антикорупційний суд виправдає своє створення й зможе оперативно та професійно розглянути такі справи й ухвалити вироки», – підкреслив фахівець.

При цьому, згідно з Конституцією, судова влада в нас є незалежною. Тому головне, що має зробити Зеленський як новий президент, – не здійснювати впливу або опосередкованого впливу, забороненого законом, додав він.

«Усе, що вимагається від нової влади зараз, мабуть, навіть більше від Кабміну – не втручатися в роботу, не чинити тиску й створити відповідні матеріально-технічні умови, наприклад, виділити кошти в бюджеті на приміщення суду», – резюмував Борис Малишев.

Як повідомлялося, збори суддів Вищого антикорупційного суду України ухвалили рішення про початок роботи новоствореного суду 5 вересня 2019 року. Головою новоствореного суду обрали Олену Танасевич.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко не виконав обіцянку про те, що Антикорупційний суд запрацює в 2018 році. Таку обіцянку він дав 16 липня 2018 року.

Яким обіцянкам із програми Зеленського не судилося здійснитися – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: