Кадри Зеленського: хто зі старої команди залишиться, а хто піде у відставку

Читать на русском
Тарас Загороднійполіттехнолог

У команді Зеленського заявили, що не братимуть тих, хто вже при владі. Але питання в тому, де взяти інших.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політтехнолог Тарас Загородний.

«У нас після 2004 року країна жила так: «біло-блакитні» змінювали «помаранчевих», у кожного був кадровий резерв. Всім було зрозуміло, кого брати. Остання історія, коли переобирався Янукович, показала, що в нього були люди аж до райдержадміністрацій. Тобто за кілька місяців фактично сформували кадровий склад. Звичайно, давала кадри Донецька область», – зазначив Загородній.

По суті, всі ті, хто був за часів Януковича, після ухвалення закону про люстрацію взагалі не можуть бути при владі: частина з них виїхали до Москви, частина – за кордон, частина – за законом не можуть обіймати посад, додав він.

Андрій Богдан, який зараз у команді Зеленського, також підпадає під закон «Про люстрацію», оскільки працював у Кабміні Азарова. Потім він, щоправда, балотувався від БПП, але тим не менш закон ухвалений і, наприклад, він не зможе обійняти посаду глави Адміністрації президента, нагадав експерт.

Життя після Порошенка: чому Гройсман іде в самостійне політичне плаванняСпершу він був у команді Порошенка. У 2016-му – зміг відстояти власні позиції під час призначення прем’єр-міністром. У 2019-му – йде в самостійне політичне плавання. Шанси на успіх Володимира Гройсмана напередодні виборів аналізував політолог Олександр Радчук.

«Тепер питання, де взяти кадри. «Помаранчевих» патріотів брати не можна, оскільки в Зеленського назвали їх старими політиками, а нових брати немає звідки», – уточнив він.

Найімовірніше, з цієї команди, що є зараз, братимуть тих, хто менш токсичний. Не виключено, що Клімкін залишиться, оскільки досить непогано себе показав на посаді, акцентував Загородній.

«Щодо Луценка є питання, будуть торгуватися. У нього карт-бланш на 6 років. Його в принципі без парламенту не звільнити. У Луценка достатньо політичної гнучкості, щоб залишитися під різними приводами», – пояснив він.

Також, на його думку, залишиться Аваков, оскільки зміг дистанціюватися й показав хорошу роботу на виборах. Уперше МВС на виборах не підтримувало владу, діяло за законом і вибори були проведені більш-менш чисто.

«Тому Аваков, напевно, залишиться. Ну й потрібно розуміти, що він не друга людина в державі. Якщо Порошенко йде, то, може, й перша де-факто. Аваков має силовий ресурс, підконтрольний йому. Це структури, які можуть проконтролювати ситуацію в складний момент. У Зеленського поки будуть із цим проблеми», – наголосив політтехнолог.

На його переконання, в армії поки нічого не змінюватимуть. Полторак в принципі нормальний міністр оборони. Нижчий кадровий склад – можливо. Завжди були претензії до Муженка. Незрозуміло, що буде з СБУ, оскільки це непростий орган. Уже точаться чутки про те, що з'являються старі кадри часів Януковича.

«Як би ми не ставилися до СБУ зараз, але вона працює. Принаймні необхідні функції захисту держави виконує. Охочих пограти в «русский мир» дедалі менше. Зараз незрозуміло, де Зеленський братиме кадри. Порошенко мав ресурс, він хоча б знав, кого брав, розумів, де хто помилявся, як із Гелетеєм», – уточнив він.

Також невідомо, кого призначати в регіонах. Зеленський поза системою, кадрів немає, а «95 Квартал» не призначиш. Потрібно хоча б сформувати кістяк, щоб хоча якось контролювати процеси, додав фахівець.

«Дилема в Зеленського серйозна. Тому ми й бачимо, що вже то з'являються якісь особи в команді, то зникають», – підкреслив він.

За його словами, в команді з`являтимуться люди, близькі до «Привату». Не тому, що Зеленський повністю залежить від Коломойського, просто вонитривалий час взаємодіяли з людьми з групи «Приват». Зазвичай тих, кого знаєш, і залучаєш. Так Ложкін став главою АП, наприклад.

«Усе одно частину людей зі здоровим глуздом зі старої команди залишать. Також враховуватимуть побажання західних партнерів, особливо у військовому блоці, перш за все американців і британців. Напевно, кадрові питання вирішуватимуть довго. Люди зі старої системи бачать недосвідченість Зеленського й дошкулятимуть йому», – резюмував Тарас Загородний.

Чому Гройсман іде в самостійне політичне плавання, читайте в авторському матеріалі за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: