Чому замінили командувача на Донбасі та що змінив режим ООС за рік?

Читать на русском
Євген Дикийексперт Міжнародного інституту демократій

Перш ніж підбивати підсумки, слід розуміти, які завдання ставили. Ніхто не ставив завдань щодо звільнення територій при переході від АТО до ООС.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт Міжнародного інституту демократій Євген Дикий.

«Створення ООС жодним чином не змінювало Мінських угод, Нормандського формату. Таким чином, нічого не змінювалось ані в правилах поводження з озброєнням, важкою технікою, ані в лінії розмежування сторін. Всі зміни, що відбулися, внутрішньоструктурні. Перехід до ООС дав перехід контролю від СБУ та МВС до армії», – зазначив Дикий.

За його словами, з 2014 року зберігалась абсурдна ситуація. Вважалося, що є антитерористична операція, контролювати яку мав антитерористичний департамент СБУ. На другому місці йшли правоохоронці й нібито допоміжною була армія, при цьому саме армія виконувала 90% роботи.

«Перехід до ООС легалізував цю ситуацію. Армійці офіційно отримали важелі управління й відповідальність за те, що відбувається. З точки зору прибирання внутрішнього безладу, це дало свої результати. Ненормально, коли ситуація де-юре й де-факто відрізняється. ООС привів юридично ситуацію до тієї, яка весь цей час існувала», – пояснив він.

Зміна АТО на ООС: які нововведення очікуються на ДонбасіНа Донбасі з’являться триколірні зони безпеки, а повноваження військовослужбовців значно розширяться.

Щодо кадрових змін і того, чому саме після президентських виборів Порошенко вирішив змінити командувача ООС, то нічого достеменно невідомо, додав експерт.

«Однак можливі два варіанти. По-перше, цілком імовірно, що це кадрова ротація й дісно командувача ООС заплановано змінювати щороку. Наєв якраз відпрацював рік», – уточнив він.

Тим не менш не можна виключати й другого варіанту – це може бути результат виборів, акцентував фахівець.

«У зоні ООС Порошенко переміг, але з незначною перевагою, тоді як розраховували, що буде ледь не 90%», – підкреслив він.

За його словами, ця кадрова ротація ніяк не позначиться на ситуації на Донбасі.

«Це генерали однієї школи, з однієї команди, зі спільним досвідом роботи впродовж усіх цих років. Наразі це заміна однієї персоналії, а не якась системна зміна підходів. Це просто заміна гравця в межах команди», – резюмував Євген Дикий.

Як відомо, замість Сергія Наєва командувачем ООС призначили Олександра Сирського.

Всі зміни, які передбачає операція Об'єднаних сил, – на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: