Російські паспорти на Донбасі: чи позбавляти за це українського громадянства й кого

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Гримчак як людина з окупованих територій травмований війною, оскільки є персональні образи й особи тих, хто привів війну, когось знаєш персонально й сприймаєш на особистий рахунок. Однак для чиновника непрофесійно особистим перекривати національне.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Олег Саакян.

«Заявами, про те, що мешканців ОРДЛО, які отримають паспорт РФ, потрібно буде позбавляти українського й закордонного паспорта, виданого в Україні, Гримчак фактично посилив тези російської пропаганди. Це радше видавання особистих бажань за державну політику», – зазначив Саакян.

За його словами, забрати паспорти немає жодної юридичної можливості, по-друге, немає жодної політичної волі, а по-третє, немає жодної військової доцільності, акцентував політолог.

Червоні «прапорці» для Зеленського: що стоїть за указом Путіна про видачу паспортів жителям «Л/ДНР»Видача російських паспортів у ДНР і ЛНР – це інструмент примусу України до виконання Мінських угод.

«Таким чином ми можемо лише відштовхнути те населення, яке є дійсно заручниками цієї війни, натягуючи на них відповідальність декількох відсотків зрадників, що дійсно мають нести відповідальність. Однак цю відповідальність вони мають нести не анулюванням українського паспорту чи закордонних, а внесенням до міжнародного розшуку, чіткими кримінальними справами, відбуттям у місцях позбавлення волі свого покарання», – пояснив він.

У цій ситуації фактично підмінюється проблема та інструменти вирішення, оскільки ми не визнаємо російського громадянства ані в Криму, ані на сході України. Якщо ми не визнаємо самого факту, якщо ми визнали, що частина населення є заручниками ситуації, то апелювати до відповідальності недоречно, уточнив політолог.

Щодо тих, хто добровільно приймає російське громадянство, на сьогодні можна офіційно вносити законодавчі зміни, щоб вони несли відповідальність не лише у вигляді позбавлення українського громадянства, додав він.

«Щодо таких осіб персонально за конкретними прізвищами в разі доведення того, що вони ідеологічно й невимушено, а з власної волі взяли громадянство РФ і фактично є зрадниками, має бути суворіша відповідальність. І саме для цього розроблялися закони про колаборацію, щоб переважну більшість людей вивезти з-під колективної відповідальності, але щоб проти тих кількох відсотків, які працювали проти української держави, були юридичні механізми притягнення до відповідальності за злочини», – констатував експерт.

Однак поки такого механізму немає, будь-які заяви Гримчака є його особистою позицією, підкреслив він.

«Ба більше, в умовах агресивної політики РФ, де домінує віртуальний інформаційний компонент, будь-які заяви чиновників без вироблення комунікаційної лінії держави можуть лише шкодити», – резюмував Олег Саакян.

Що стоїть за указом Путіна про видачу російських паспортів – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: