Україна та США ведуть переговори щодо постачання газу – Коболєв

Читать на русском
Коболєв повідомив, що рекомендує українській владі вести роботу в двох напрямках, щоб попередити можливий дефіцит газу в країні - це збільшувати імпорт газу із європейського напрямку, а також нарощувати запаси палива в підземних сховищах.

Голова «Нафтогазу» Андрій Коболєв заявляє, що Київ і Вашингтон близькі до підписання контракту про постачання в Україну американського газу.

Про це він розповів в інтерв'ю «Голосу Америки», пише «Слово і Діло».

Кабмін та контракт із Коболєвим: чому кадрові зміни краще відкластиПрем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що Кабмін продовжить контракт із Коболєвим на рік на нових умовах.

«Цього разу ми підійшли до цього питання (поставок газу з США) дуже близько. Це ще не остаточне рішення, але зацікавленість є із обох сторін. Я сподіваюся, що найближчим часом ця зацікавленість трансформується в конкретні потоки газу», - сказав Коболєв

За даними ЗМІ, голова «Нафтогазу» знаходився 1 травня у Вашингтоні, де мав намір заручитися підтримкою американської сторони у газових переговорах із Росією, а також щодо спільної протидії будівництву газопроводу «Північний потік-2».

«Наш головний меседж стосується в першу чергу тієї непростої ситуації, яка склалася навколо договору щодо транзиту газу по території України після 2019 року», - сказав голова компанії. Коболєв зазначив, що із 2020 року цей договір припиняє дію і поки що Києву позиція «Газпрому» є «незрозумілою».

«Ми вважаємо, що вони тягнуть час. Їхня мета - створити штучну кризу після 2019 року, починаючи з 1 січня, як це було в 2009 році, тобто 10 років тому, і спробувати зробити кризу, яка дозволить їм просунути власний інтерес», - сказав голова «Нафтогазу», зазначивши, що ймовірність «нової газової війни» між Києвом і Москвою із 2020 року є «дуже високою».

Коболєв повідомив, що рекомендує українській владі вести роботу в двох напрямках, щоб попередити можливий дефіцит газу в країні - це збільшувати імпорт газу із європейського напрямку, а також нарощувати запаси палива в підземних сховищах. Він зазначив, що на поточний рік стоїть завдання збільшити планові запаси газу в ПСГ України на 3 млрд куб. м до 20 млрд куб. м.

Раніше Коболєв розповів, чи вплинуть вибори на позицію РФ щодо транзиту газу через Україну.

Також нагадаємо, в «Нафтогазі» вважають заяву Путіна про транзит початком ведення переговорів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: