Новий закон про ЖКГ: що зміниться для споживачів та в чому недолік

Читать на русском
Олександр Сергієнкодиректор центру «Інститут міста»

Запропоновані штрафні санкції не можна вважати рівноправними. Фактично, пропонують санкції лише для споживачів.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор аналітичного центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко.

«Згідно із законом, якщо не виконуються умови договору, то можуть бути накладені штрафні санкції. Вони доволі мізерні й недієві. Розмір пені становить від суми боргу за кожен день прострочення 0,01%. Однак річ навіть не в тому, що вони не діютьі, а в тому, що на іншу сторону взагалі немає санкцій. Тобто, наприклад, якщо немає води чи холодно в квартирі», – зазначив Сергієнко.

Поки є просто відповідні температури, нижче яких знижується оплата, додав він.

«Однак це не вихід. Споживачу потрібна нормальна температура. Якщо немає гарячої води, й це аргументують тим, що нарахувань також немає, то краще нехай будуть нарахування, але гаряча вода має бути», – уточнив експерт.

Пеня за борги за комуналку та абонплата за воду: що нового чекає на українців у травніЗ травня 2019 року українці мають платити пеню за борги по комуналці та абонплату за послуги ЖКХ. Також на початку травня мають виплатити щорічні одноразові компенсації.

Якби за відсутності водопостачання на підприємство наклали штраф, це дійсно було б рівноправним договором. Однак, за його словами, закон законсервував радянський підхід колективної відповідальності за індивідуальної безвідповідальності.

«Жодних новацій там немає. Запровадили інститут управління, але це той самий ЖЕК. Тільки фізична особа може виконувати функції управителя», – констатував він.

Фахівець наголосив, що фактично зберегли норму колгоспних зборів.

«Пропонують мешканцям обирати управителя, але для цього слід провести збори, що фактично нереально. Навіть для того, щоб призначив управителем місцевий орган влади, все одно потрібні загальні збори, щоб звернутися до місцевої влади. А якщо, наприклад, не вдається зібрати збори, що тоді? А що робити тим, хто співпрацює з ЖЕКом? Він залишається чи ні?», – підкреслив він.

«Пропонується якась механістична модель із нормами, які неможливо виконати», – резюмував Олександр Сергієнко.

Раніше «Слово і Діло» розбиралось, які закони в травні набувають чинності та хто з українців отримає щорічні одноразові виплати.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: