В Україні знизили ціни на газ. Чи надовго та чи відчують це українці?

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

Зниження ціни на газ зараз стало можливим завдяки європейській кон'юнктурі, до осені ціна протримається на такому ж рівні.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт з енергетичних питань Сергій Дяченко.

«Потрібно розуміти, що категорії різні, для когось і 100 гривень будуть відчутні. Все ж зниження тарифів відчути могли споживачі, які використовують хіба що газ у котлах. Але опалювальний сезон закінчився. Зараз в основному люди користуються газовими плитами й колонками. Вони цього зниження цін не відчують. Трохи більше це буде відчутно при оплаті гарячої води, але ж це не найбільша стаття витрат», – зазначив Дяченко.

За його словами, зниження ціни на газ зараз стало можливим завдяки європейській кон'юнктурі – газ подешевшав, було 4 досить теплі зими, запаси є, газ перекуплений.

При цьому Україна поступово починає готуватися до газової війни з РФ, закачує газ, додав він.

«По-перше, закінчується транзитний контракт. По-друге, якщо врахувати інцидент із російською нафтою, то є припущення, що РФ може зупинити транзит через територію України взагалі, як це було в 2009 році. Тоді в Європі виникне дефіцит газу, з усіма наслідками, що випливають. Отже, ціна на газ збільшиться. Тому, і Україна, і Європа зараз активно закачуватимуть газ», – уточнив експерт.

Однак саме зараз, європейський ринок перенасичений – теплі зими, серйозні обсяги скрапленого газу зайшли, очікується ще нарощування. Все це дозволило знизити ціни на газ. Оскільки зараз практично приведені до імпортного паритету ціни для населення, а імпортні ціни впали, то дійсно була логіка в тому, щоб знизити вартість, підкреслив він.

Наскільки буде довгостроковим тренд на зниження цін, незрозуміло. Зараз відбувається повзуче підвищення цін на нафту, це може позначитися, акцентував фахівець.

«Але це все політичні чинники. Зокрема, ОПЕК наклала обмеження на видобуток, нестабільність у декількох регіонах, ситуація з російською нафтою, включаться санкції проти Ірану. Все це, звичайно, накладається й ціни на нафту зростуть. Але є припущення, що це все швидко закінчиться», – пояснив він.

За його словами, різкого зниження цін, звичайно, не буде, але є всі підстави, щоб нинішня ціна протрималася до осені.

«Влітку ціни можуть ще трохи знизитися, а загалом ось така середня ціна, яка є зараз, може протриматися до осені», – резюмував Сергій Дяченко.

Нагадаємо, «Нафтогаз України» з 1 травня знизив ціни на газ для населення на 300 грн – із 8550 до 8247 грн за тисячу кубометрів.

Яких змін українцям чекати в травні – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: