Паспортизація ОРДЛО: які цілі переслідує Путін

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Слід врахувати, що після того, як був підписаний указ, фактично висунули кілька умов, як необхідність переїзду, щоб отримувати пенсії. Крім того, й сам Пєсков заявив, ще не факт, що їх видаватимуть, поки це переговорна позиція.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Олег Саакян.

«Наразі ця паспортизація спровокована гострою подією, яка була відсутня раніше, а саме виборами й перемогою на них Зеленського. З одного боку, РФ таким чином піднімає ставки на міжнародній арені, апелюючи до Придністровського сценарію, де це поглибило дезінтеграцію територій. Ба більше, це було виправданням більш широкого застосування військ РФ, їх неприхованої присутності», – зазначив Саакян.

На Заході цього побоюються, хоча, очевидно, в Україні всі розуміють, що жодні обставини РФ не потрібні для того, щоб втілювати свої амбіції, а якщо вони знадобляться, то їх придумають у процесі, додав він.

Тому, на його думку, наразі ця лякалка розрахована більше на Захід, де раціональне розуміння не завжди переважає над ірраціональними страхами. Ані в грузинському випадку, ані в молдовському Захід не зміг адекватно відреагувати й прийняв обґрунтування РФ.

«Це лякалка, за допомогою якої РФ створює порядок денний для майбутньої зустрічі. Раніше ключовим виправданням РФ, чому не відбувалося зустрічей у Нормандському форматі, була відсутність новообраної влади в Україні, відмова вести діалог із колишньою владою, яка, за їхніми словами, була недоговороздатною», – пояснив експерт.

Відповідно, зараз Україна обрала нового президента, виправдань більше немає, тому РФ класично піднімає ставки, уточнив він.

«Чому саме такий інструмент? Фактично, на виборах в Україні переміг не стільки Зеленський, скільки технологія поборення страху. На окупованих територіях і в РФ влада тримається на тому, що якщо не Путін, то нападуть США – вороги, які все розвалять, а на окуповані території прийдуть «бандерівці» й усе заберуть. Все це технології пропаганди РФ», – підкреслив політолог.

У РФ були не готові до такої перемоги. Майдани вони вміють перемагати, але гумор і позитивний порядок денний, на який перетворюється суспільний протест за допомогою такого віртуального кандидата, – це технологія, проти якої Росія не має інструменту. Хоча ініціативи з блокування інтернету в РФ свідчать про те, що в Росії усвідомлюють загрози й уже зараз шукають можливості протидії, акцентував він.

Червоні «прапорці» для Зеленського: що стоїть за указом Путіна про видачу паспортів жителям «Л/ДНР»Видача російських паспортів у ДНР і ЛНР – це інструмент примусу України до виконання Мінських угод.

«Безумовно, РФ потрібні дії, а російська пропаганда ще кілька місяців буде в ступорі, адже ярлики на кшталт «каратель» і «бандерівець» на Зеленського не повісити. Потрібно буде вигадувати щось нове й демонізувати Зеленського. До Туреччини поїхали російські журналісти, щоб спровокувати його на емоційні заяви», – наголосив Саакян.

Це потрібно, оскільки сама персона Зеленського є доволі впізнаваною в РФ та ОРДЛО, ба більше, зі знаком плюс, що дає серйозний кредит лояльності, додав він.

«А «Слуга народу» з ефемерним утопічним образом України знаходить відгук як в українців, так і в росіян на окупованих територіях. Виходить, чи не вперше в Україні з’явився віртуальний, але все ж образ світлого майбутнього на противагу «русскому миру», – уточнив фахівець.

На окупованих територіях є частина проукраїнськи налаштованих і, безумовно, є ті, хто ображений на РФ через те, що кримського сценарію не відбулося, підкреслив він.

«Вони ображені, що територія не приєдналася до РФ, немає розквіту, який обіцяла Росія, натомість повний розвал і безробіття. Ба більше, навіть при в’їзді до РФ їх вважають «третім сортом», а трудові права не захищені. На тлі позитивного образу з боку України, в якому вони себе побачили, це створює соціальне напруження. На це потрібно реагувати», – пояснив експерт.

За його словами, паспорти – це інструмент забезпечення трудових прав для тих, хто їздить на заробітки до РФ. Відповідно, має бути зниження напруження в цієї категорії населення. По-друге, це інструмент вибудовування містка з омріяного приєднання до РФ для тих, хто є адептами «русского мира».

Крім того, паспорти можуть бути використані для того, щоб легалізувати власну військову присутність, акцентував він.

«На сьогодні основну масу на Сході забезпечують саме кадрові військові, яких вони перефарбовують під «ДНРівців» та інших, але всі розуміють, що це громадяни РФ. Масова роздача паспортів РФ на окупованих територіях – це можливість сказати, що захоплений у полон Україною військовий не є росіянином, а є місцевим, який отримав паспорт РФ. Так розмивається аргумент громадянства як доказ військової присутності Росії», – резюмував Олег Саакян.

Нагадаємо, 24 квітня Володимир Путін підписав указ про спрощене отримання російських паспортів жителями окремих районів Луганської та Донецької областей України. Російський лідер зазначив, що його рішення має суто гуманітарний характер.

Україна й низка країн та організацій засудили рішення Путіна.

Що стоїть за указом Путіна про видачу російських паспортів – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: