Великодні традиції: в Україні відзначають Поливаний понеділок

Читать на русском
29 квітня в Україні відзначають Поливаний понеділок – народно-православне свято, яке символізує духовне весняне очищення.

У понеділок, 29 квітня, в Україні відзначають Поливаний понеділок – народно-православне свято, яке символізує духовне весняне очищення.

Як пише «Слово і Діло», хлопці обливають дівчат водою, а ті за це дарують писанки.

Травневі свята в місті: як мери впоралися з обіцянками щодо комфортного відпочинку містянБільшість мерів великих міст обіцяли облаштувати парки, сквери, алеї та інші місця, де жителі міст можуть відпочити на природі. Ми подивились, як вони виконують свої обіцянки.

Поливаний понеділок святкують наступного дня після Великодня. Він відкриває Світлий (або Великодній) тиждень, де кожен день ще зі слов’янських часів мав свою назву: понеділок – поливаний, вівторок – купалища, середа – хороводниця, Навський четвер, п’ятниця – прощена, субота – хороводниці, неділя – поминальна.

Слов'яни вірили, що через воду людина очищається не тільки зовнішньо, а й внутрішньо.

У Київській Русі Поливаний понеділок святкували три дні (Волочильники). За цей час треба було облити «все і всіх». У Волочильники, крім ритуального обходу односельців у перший день Великодня, парубки-обливальники ходили по тих хатах, де жили дорослі дівчата.

Із часом язичницька традиція трансформувалася у християнську. Однак символізм свята – очищення, радість весни та пробудження природи – залишився незмінним.

Нагадаємо, вчора православні християни святкували Великдень - Воскресіння Христове - головне свято церковного року.

Чинний президент Петро Порошенко з дружиною Мариною і сином Михайлом узяв участь у пасхальному богослужінні у Свято-Михайлівському соборі в Києві.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: