У Мінфіні заявили, що зниження цін на газ погоджене з МВФ

Читать на русском
До кінця року вартість газу підвищуватися не буде, запевнила міністр фінансів. А з наступного року вона повинна стати ринковою.

Постанова уряду України, що дозволяє знижувати ціну на газ для населення, відповідає зобов'язанням, які взяла на себе Україна в програмі співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Як пише «Слово і Діло», про це заявила міністр фінансів Оксана Маркарова агентству «Інтерфакс-Україна» в п'ятницю, 26 квітня.

«Ціни, встановлені в постанові КМУ №867, фактично функціонуватимуть як межа цін на природний газ для населення до кінця цього року. Це відповідає меті ринкового ціноутворення на природний газ для всіх категорій споживачів, і, таким чином, це відповідає нашим зобов'язанням за програмою, підтримуваною МВФ», - сказала міністр.

Маркарова підкреслила, що постанова уряду №293 від 3 квітня 2019 року дасть змогу ціні на газ для населення відповідати рівню цін, які утворилися на ринку, що відповідає меті переходу до ринкового ціноутворення.

Глава Мінфіну нагадала, що прийнята в рамках програми з МВФ торішня постанова №867 встановила оптові ціни на природний газ для побутових споживачів на період до кінця 2019 року, коли тариф на природний газ, який використовується домогосподарствами, має стати повністю ринковим.

Як повідомлялося, з травня вартість газу повинна була зрости до 9,7-9,8 тисяч гривень за тисячу кубометрів. Після втручання Кабміну Нафтогаз знизив ціну до 8247 грн за тисячу кубометрів, що на 300 гривень нижче за встановлений урядом рівень.

У той же час, в Нацбанку прогнозують, що восени вартість газу зросте на 15%, а в 2020 році ще на 7%.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: