Чи співпрацюватимуть США з новим президентом України?

Читать на русском
Володимир Золотарьовполітолог

В принципі, США байдуже, хто президент. Вони співпрацюють незалежно від того, хто стоїть при владі, хіба що це буде якийсь екстреміст.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Володимир Золотарьов.

«Перш за все, США реалізують свої інтереси. Не варто сприймати, що інтерес є лише в нас, тому що ми просимо допомоги у Штатів. Насправді, їм це також потрібно. Навряд чи щось зміниться у відносинах. Поки в інтересах Америки продовжувати співпрацю», – зазначив Золотарьов.

Доти, доки Україна в орбіті інтересів США, співпраця триватиме, але якщо раптом інтереси США зміняться, то іншими будуть і відносини, і підтримка незалежно від того, хто буде президентом. Зараз США байдуже, який у нас президент – проамериканський, проєвропейський чи гіпотетично проросійський, підкреслив він.

За його словами, для нас важливо те, що політика Трампа щодо РФ не змінюється, а санкції – продовжуються.

Зеленський перемагає на виборах: хто вже привітав майбутнього президента УкраїниВолодимира Зеленського ще офіційно не назвали переможцем на президентських виборах, але результати очевидні. Світові лідери вже почали надсилати привітання.

«Усе це з великою ймовірністю буде збережене незалежно від того, хто в нас став президентом. Можливіхіба що крайні випадки – гіпотетично відбудеться переворот, владу захоплять незрозумілі люди. Тоді будуть варіанти, США з'ясовуватимуть, хто за ними стоїть і чи стоїть взагалі. Наразі відбулася мирна передача влади. Нічого надприродного для них поки немає, щоб зупиняти співпрацю», – пояснив політолог.

Тим більше умовна проросійськість Зеленського дещо перебільшена. Це було радше просто передвиборчим елементом кампанії Порошенка, яка будувалася на тому, що всі Путіни навколо, а він один за Україну, уточнив він.

«Політика Зеленського взагалі поки не сформульована, в тому числі зовнішня. Говорити про те, що він робитиме, складно. Поки взагалі більше говорить команда. І, ймовірно, коли справа дійде до практики, знайдеться кому пояснити, з ким співпрацюємо, які заходи потрібні, а які – ні», – акцентував експерт.

До того ж нікуди не поділося МЗС, додав він.

«Вони мають займатися розробкою різних політик і сценаріїв незалежно від того, хто став президентом», – резюмував Володимир Золотарьов.

Нагадаємо, президент США Дональд Трамп, як повідомили в Білому домі, заявив про підтримку суверенітету та територіальної цілісності України.

Хто вже привітав майбутнього президента України – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: