Які обіцянки Порошенко має встигнути виконати до кінця каденції

Читать на русском

Володимир Зеленський зі значним відривом перемагає в другому турі президентських виборів. Чинний глава держави Петро Порошенко відразу ж визнав перемогу суперника, анонсував мирну передачу влади й заявив, що готовий допомагати Зеленському в найближчий місяць. Але до свого відходу з посади й окрім допомоги майбутньому президенту, Порошенку є чим зайнятися: за даними «Слова і Діла», в нього залишилося 13 обіцянок, які йому потрібно виконати до кінця каденції.

Зокрема, йому потрібно внести до Верховної ради кілька законопроектів: про скасування указу про впорядкування справляння плати за вчинення нотаріальних дій, про посилення відповідальності за порушення законодавчих і правових норм щодо осіб з інвалідністю, про ліквідацію бар'єрного архітектурного середовища, а також про реформування «Укроборонпрому».

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв, що у Кропивницькому збудують 2 гуртожитки для спецназуСказано 21 серпня 2017 р.Статус обіцянки: Виконано

Ще на початку минулого року Порошенко пообіцяв внести зміни до податкового законодавства про впровадження податку на виведений капітал: «Ми плануємо внести зміни до податкового законодавства, замінити податок на прибуток, щоб стимулювати залучення інвестицій, але лише в разі, якщо кошти виводяться з України. Коли ви інвестуєте в Україні – ви не платите податки». Станом на квітень відповідний законопроект опрацьовується в профільному комітеті Ради й навряд чи буде ухвалений до кінця повноважень президента.

Зовсім нещодавно Порошенко пообіцяв після президентських виборів ініціювати зміни до Конституції для ліквідації посади голови обласної адміністрації. «Тому що це продовження реформи децентралізації. А будуть префекти з великими й меншими функціями. Виконавча влада передається громадам, і це реалізація реформи, в яку три, чотири, п'ять років тому ніхто не вірив. А контрольні функції, в тому числі й контроль суверенітету та територіальної цілісності держави, залишається в префектів», – розповів президент. Хоча він і не виграв вибори, ніщо не заважає йому внести ці зміни.

На розгляд Національної ради реформ Порошенко має встигнути винести законопроект про посилення покарання за порушення виборчого законодавства. Причому цю обіцянку він давав ще в жовтні. І одна з найважливіших обіцянок – завершити процес формування Антикорупційного суду. Відзначимо, що 11 квітня присягу склали 38 суддів цього суду.

Крім цього, є кілька обіцянок, виконати які президенту не складе труднощів: підписати угоди між Україною та Іспанією про співпрацю в галузі сільського господарства, про соціальний захист українських громадян, про співпрацю в галузі митної справи та про співпрацю правоохоронних органів.

Нагадаємо, Петро Порошенко може очолити партійний список на виборах до Верховної ради.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: