У Держреєстрі назвали кількість «мертвих душ» у списках виборців

Читать на русском
Дані померлих регулярно прибираються з реєстрів, проте перед другим туром у списки могли потрапити до 300 осіб, які вже померли.

З початку року в Державному реєстрі виборців знищили майже 200 тисяч записів про померлих.

Як пише «Слово і Діло», про це в понеділок, 22 квітня, повідомив керівник держреєстру Олександр Стельмах у коментарі РБК-Україна.

За його словами, ці особи не включаються до списків виборців.

Зокрема, з початку 2019 року в реєстрі було знищено 194 тисячі 87 записів, термін зберігання яких закінчився. Зокрема, понад 38 тисяч таких записів були знищені з початку квітня після першого туру виборів.

«Законом про Державний реєстр виборців передбачено, що записи про померлих зберігаються п'ять років. Після п'яти років знищуються. Це не "мертві душі", адже цих записів немає і не було в списках виборців», - розповів Стельмах.

Окрім того, з початку 2019 року, за рішенням ЦВК, з реєстру вилучено понад 6 тисяч кратних включень (повторний запис про одних і тих самих осіб. - ред.), з яких більше 3 тисяч прізвищ знищено в реєстрі з початку квітня.

Стельмах також розповів, що перед першим туром виборів у попередні списки могли помилково потрапити близько 300 осіб, які насправді померли.

«З початку формування попередніх списків виборців перед першим туром і до сих пір таких записів, які були надруковані в списку виборців, але насправді ці люди померли, тільки 300 записів. Саме те, що називають «мертвими душами» в списку виборців. Їх вилучили у зв'язку тим, що до відділів ведення були додані документи, такі, як свідоцтво про смерть», - додав Стельмах.

Раніше в ЦВК повідомили, що явка в другому турі була нижчою, ніж у першому.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: