«Шовковий шлях»: суд пояснив, чому залізничник залишився без обов'язків

Читать на русском
Столична суддя не побачила ризиків перешкоджання слідству підозрюваним керівником Одеського відділення філії УЗ.

Суд не продовжив обов'язки начальнику Одеського відділення філії «Центр транспортного сервісу «Ліски» ПАТ «Укрзалізниця» Валерія Вовку, оскільки ризики його переховування мінімізувались.

Про це йдеться в мотивувальній частині рішення слідчої судді Солом'янського районного суду міста Києва Вікторії Жовноватюк, повідомляє «Слово і Діло».

Як вказала суддя, ризики перешкоджання Вовком слідстві не тільки не з'явилися нові, але й зменшилися старі, вони фактично мінімізовані. До того ж, прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Анастасія Андронова погодилася, що коли Вовк був свідком до нього не було нарікань з приводу належної процесуальної поведінки.

Як встановило слідство, у 2016 році УЗ почало реалізацію проекту так званого нового Шовкового шляху, покликаного забезпечити безперебійний транзит вантажів в Азію. За проектом, один із напрямків транзиту пролягав Чорним морем. З цією метою на баланс УЗ були передані два пороми – «Герої Шипки» та «Герої Плевни» – які планувалось використовувати для переправлення морем вантажних вагонів.

На початку 2016 року «ЦТС «Ліски» провів тендер із закупівлі паливно-мастильних матеріалів для потреб цих двох поромів, переможець якого ТОВ «Скела Терциум» мало поставити 6,743 тисяч тон паливно-мастильних матеріалів на загальну суму 101,5 млн грн згідно з договором поставки, укладеним у липні 2016 року.

Закупівлі за цим договором ЦТС «Ліски» здійснило у грудні 2016 року, усвідомлюючи, що потреби в закупівлі всього законтрактованого обсягу пального немає. По-перше, через технічний стан самих поромів, які потребували суттєвого ремонту, на що пішло б близько року; по-друге, проект «Шовковий шлях» втратив перспективи бути реалізованим, про що організаторам тендеру було відомо.

Тим не менше, ТОВ «Скела Терциум» поставила товар, але лише на суму 3 млн грн, натомість отримала від ЦТС «Ліски» 101,5 млн грн.

Нагадаємо, інженеру філії УЗ продовжили обов'язки в цій справі. Раніше суд продовжив обов'язки директору фірми.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: