Обіцянка кандидата: чому для курсу України до ЄС і НАТО важливий 2023 рік

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

За результатами першого туру найбільшу кількість голосів виборців отримали Володимир Зеленський і чинний президент Петро Порошенко. «Слово і Діло» вирішило проаналізувати програмні обіцянки кандидатів на посаду президента України. Сьогодні розглядаємо зовнішньополітичні ініціативи Петра Порошенка. Зокрема, в разі обрання на другий термін Порошенко обіцяє, що Україна подасть заявку на вступ до ЄС у 2023 році, а також в цей же термін почне виконувати План дій щодо вступу до НАТО.

Виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов підкреслив, що європейський та євроатлантичний напрямки є стратегічними напрямками України.

«Не можна сказати, що це положення декларативне. І в цьому плюс. Вказані конкретні терміни, які дійсно мають логічне обґрунтування. Угода про асоціацію України з ЄС розрахована на 7 років. Є дорожня карта, яка передбачає імплементацію європейського законодавства в українське. Вже в 2021 році мають підбити проміжні підсумки», – зазначив Леонов.

Україна навряд чи впорається зі всіма зобов'язаннями, будуть і «хвости», однак жодна країна, що інтегрувалася до ЄС, не прийшла до фінішу, виконавши все на 100%, уточнив він.

«Тому 2 роки потрібно для того, щоб підтягнути всі «хвости», образно кажучи. Якраз до цього часу в України з'явиться логічне обґрунтування подати заявку до ЄС», – пояснив експерт.

Крім того, представники ЄС також заявляли, що Україна має європейську перспективу, нагадав він.

Зовнішня політика: що обіцяють Порошенко та ЗеленськийПетро Порошенко та Володимир Зеленський намір зберегти курс України на співробітництво з ЄС і НАТО.

«Звичайно, для цього потрібне напруження всіх державних структур – і парламенту, і Кабміну. Але тут у президента є потужний важіль. Спроби парламенту та Кабміну відхилитися від курсу можуть бути оскаржені в Конституційному суді як такі, що не відповідають Конституції», – підкреслив політолог.

«План дій щодо членства в НАТО лише на 20% складається з військової частини: реформи, відповідність ЗСУ певним нормам. Інша частина стосується різних сфер – демократії, економічного розвитку, судової системи. Фактично, це змістовно нагадує виконання Угоди про асоціацію», – додав він.

За його словами, країни, які стали членами НАТО, досить швидко після цього стали членами ЄС. Просто через те, що виконання ПДЧ дублює Угоду про асоціацію. Відповідно, й навпаки – країни, які пройшли шлях до ЄС, можуть досить швидко реалізувати ПДЧ.

«Україна вже виконує план дій. Але потрібно ще розуміти, що вступ до НАТО – це ще й політичний крок. Тому важливо, щоб у якомога меншої частини опонентів НАТО були логічні обґрунтування протидіяти цьому, апелюючи до того, що, наприклад, Україна не готова. Якщо Україна зможе виконати зобов'язання по максимуму, то приводу для претензій у опонентів не буде. Тоді доведеться ухвалювати й політичне рішення щодо України», – резюмував Олександр Леонов.

Докладніше про те, що пропонують кандидати у сфері зовнішньої політики, – тут.

Які обіцянки зафіксовані в програмі кандидата Петра Порошенка та чи реально їх виконати – за посиланням.

Також «Слово і Діло» писало, що обіцяє Володимир Зеленський у своїй програмі.

Також читайте, що з обіцяного Зеленським уже провалили чи виконали інші політики.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: