Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Іван Крулько

Читать на русском
Іван Крулько пообіцяв, що фракція Батьківщини не повернеться в коаліцію й ніколи не сформує її з Опоблоком.

Час підбити підсумки роботи Верховної ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізує рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Іван Крулько (фракція «Батьківщини»).

Крулько був обраний до Верховної ради в 2014 році за загальнодержавним багатомандатним округом. За час своєї каденції він дав 67 обіцянок, частина з них із передвиборчої програми партії, за списками якої Крулько пройшов до парламенту. Нардеп виконав 24 обіцянки (36%), а 19 – провалив.

Не виконав Крулько обіцянку про те, що фракція «Батьківщини» не виходитиме з коаліції. Таку заяву він зробив у травні 2015 року, а менш ніж за рік, у лютому 2016-го, Юлія Тимошенко оголосила про вихід її фракції зі складу чинної коаліції.

Іван КрулькоНародний депутат України
Крулько запевнив, що «Батьківщина» голосуватиме за усі подання на зняття недоторканностіСказано 24 липня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

У жовтні 2016 року Крулько пообіцяв, що «Батьківщина» ініціює розгляд законопроектів про припинення участі України в СНД. «Ми завтра ініціюємо в парламенті розгляд ще двох постанов, які вже два роки тому зареєструвала фракція «Батьківщина», їх автор Борис Тарасюк. Це припинення участі України в СНД і всіх органах СНД. Друге – скасування стратегічного партнерства з Росією відповідно до Великого договору», – сказав Крулько. Однак законопроект про припинення участі України в СНД досі чекає на розгляд у сесійній залі й фракція не наполягала на голосуванні. Тож обіцянка не виконана.

Восени минулого року народний депутат запевнив, що фракція підтримає в парламенті питання розмитнення автомобілів на єврономерах. «Питання потрібно вирішувати для всіх. Щоб кожен громадянин України, який має відкладені гроші, міг собі завести якісний автомобіль, розмитнити його, сплатити податки й легально їздити, не порушуючи закон, і нести відповідальність, якщо якесь порушення сталося. Питання це, сподіваюся, буде вирішене в парламенті, «Батьківщина» підтримає рішення цього питання», – сказав Крулько.

8 листопада Рада ухвалила законопроект щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів. Але лише 5 із 20 членів «Батьківщини» підтримали цю ініціативу. Хоча Крулько і голосував «за» він говорив про підтримку всієї фракції, таким чином, обіцянка не виконана.

Крім того, провалена обіцянка про те, що фракція не буде голосувати за жоден законопроект, поки не вирішать питання з цінами на газ. Своє запевнення Крулько озвучив 7 листопада минулого року, але буквально наступного дня нардепи від «Батьківщини» брали участь в окремих голосуваннях. Наприклад, законопроект про прилеглу зону підтримали 12 членів фракції (включаючи самого Крулька).

Виконав Крулько програмну обіцянку забезпечити соціальні гарантії для учасників антитерористичної операції на Донбасі. В Раді він підтримав більшість ініціатив щодо підвищення рівня соціальної підтримки для учасників АТО та їхніх сімей. Також виконана обіцянка домогтися визнання Росії державою-агресором. Крулько проголосував за закон про деокупацію Донбасу, в якому був відповідний пункт.

У процесі виконання в депутата залишаються ще 24 зобов'язання. Зокрема, Крулько запевняв, що фракція «Батьківщини» не повернеться до коаліції, а також ніколи не сформує коаліцію з «Опозиційним блоком».

Крім цього, в Крулька є обіцянка підтримати запровадження штрафів за неперсональне голосування. Відповідний законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо накладення стягнення на народного депутата за порушення вимог щодо особистого голосування)» депутат уже підтримав за основу. Зараз ініціатива очікує другого читання.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: