Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Олександр Опанасенко

Читать на русском
Опанасенко обіцяв домагатися ухвалення законів про імпічмент президента України і про зняття недоторканності з нардепів.
Олександр Опанасенко

Час підбити підсумки роботи Верховної ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізує рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Олександр Опанасенко (фракція «Самопомочі»).

Опанасенко пройшов до Верховної ради в листопаді 2014 року 20-м номером за списками «Самопомочі». Він є заступником голови комітету Верховної ради з питань свободи слова та інформаційної політики. За час каденції Опанасенко дав 37 обіцянок, з яких 20 виконав (54%), а 5 – провалив.

Нардеп не впорався з програмною передвиборчою обіцянкою домогтися спрощення процедури надання адміністративних послуг для громадян і бізнесу. Верховна рада ухвалила 3 законопроекти, які спрощують процедуру надання адмінпослуг для громадян і бізнесу. Це законопроекти щодо спрощення умов ведення бізнесу (дерегулювання), про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень та про розширення повноважень органів місцевого самоврядування та оптимізації надання адміністративних послуг. Олександр Опанасенко голосував лише за законопроект дерегулювання бізнесу.

З тієї ж причини Опанасенко провалив ще одну передвиборчу обіцянку домагатися підвищення відповідальності за злочини або злочинну бездіяльність чиновників. У грудні 2015 року Рада ухвалила проект закону «Про державну службу», який встановив нові правові та організаційні основи держслужби. Однак народний депутат не підтримав цей законопроект.

Провалив депутат і передвиборчу обіцянку домагатися вдосконалення механізмів добору суддів. У листопаді 2015 року президент України Петро Порошенко подав до Верховної ради законопроект «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)», який депутати підтримали в червні 2016 року. Документ передбачає запровадження механізму обрання суддів виключно на конкурсних засадах. Президент призначає на посаду суддю за поданням Вищої ради правосуддя. Опанасенко утримався від голосування.

Виконав Опанасенко передвиборчу обіцянку з програми «Самопомочі» – домагатися виробництва і закупівлі сучасного озброєння. До квітня 2019 року Верховна рада ухвалила низку законодавчих ініціатив, спрямованих на виробництво та закупівлю сучасного озброєння.

Зокрема, були ратифіковані Угоди між урядами України та Франції про офіційну підтримку в створенні єдиної системи авіаційної безпеки та захисту в Україні, внесені зміни до закону про гуманітарну допомогу (про стислі терміни проведення санітарного, ветеринарного, фітосанітарного, радіологічного та екологічного контролю гуманітарної допомоги).

Також депутати схвалили зміни до Податкового кодексу щодо створення сприятливих умов для виконання контрактів і договорів державного оборонного замовлення і про звільнення від оподаткування продукції оборонного призначення.

Нардеп Опанасенко підтримав більшість законопроектів, що стосуються виробництва і закупівлі сучасного озброєння.

Аналогічна ситуація з передвиборчою обіцянкою «Самопомочі» – домагатися прозорого і адресного забезпечення осіб, які захищали свободу і територіальну цілісність України. Депутат голосував за більшість законопроектів на цю тему. Серед них зміни в деякі закони України з питань пенсійного забезпечення, про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей, щодо оподаткування пенсій інвалідів війни, про зарахування мобілізованим військової служби для призначення пенсії на пільгових умовах.

І ще одну програмну обіцянку «Самопомочі» домагатися прозорості державних закупівель Опанасенко виконав, проголосувавши за впровадження системи електронних торгів ProZorro на всі держзакупівлі в країні.

До кінця каденції Опанасенку потрібно встигнути реалізувати ще 12 обіцянок. Досі в підвішеному стані перебуває програмна обіцянка «Самопомочі» домагатися скасування депутатської недоторканності. В грудні 2016 року представники фракції зареєстрували проект закону, який пропонує скасувати імунітет народних депутатів (крім недоторканності за політичну діяльність).

У лютому 2017 року документ включили до порядку денного роботи парламенту, однак проект закону так і не розглядався Радою.

Що стосується програмної обіцянки домагатися ухвалення закону про президента України, то «Самопоміч» не подавала власних законодавчих ініціатив з цього приводу. Тим часом ще в листопаді 2014 року депутати від фракції «Батьківщини» зареєстрували проект закону «Про порядок імпічменту президента України». Було запропоновано врегулювати питання про усунення глави держави з його посади окремим законом. Однак через два роки законопроект був відхилений і знятий із розгляду.

Між тим депутати від Радикальної партії зареєстрували проект закону «Про спеціальну тимчасову слідчу комісію Верховної ради з розслідування справи про усунення президента України з посади в порядку імпічменту», в якому запропоновано визначити повноваження такої ТСК. Законопроект так і не розглядався в Раді.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: