Обіцянка кандидата: що дасть економічний паспорт і чи реально його запровадити в Україні

Читать на русском
Олег Устенкоексперт у сфері економіки

За результатами першого туру найбільшу кількість голосів виборців отримали Володимир Зеленський і чиннй президент Петро Порошенко. «Слово і Діло» вирішило проаналізувати програмні обіцянки кандидатів на посаду президента України. Сьогодні розглядаємо соціально-економічні ініціативи Володимира Зеленського. Зокрема, в разі свого обрання на посаду глави держави він має намір запровадити в Україні економічний паспорт.

Виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко підкреслив, що такий досвід у різних варіаціях мають країни Заходу.

Суть у тому, що в Україні є значний ресурс, і він розкрадається, використовується неефективно або в інтересах окремих олігархічних груп. Зеленський говорить в основному про природні ресурси, такі як газ, нафта, корисні копалини, ліс, зазначив Устенко.

«Ідея полягає в тому, що це неефективно використовується, ліс вирубують, до ресурсів підходять за принципом «після нас – хоч потоп». Тому, з одного боку, пропонується контролювати використання цього ресурсу за досвідом західних країн, з іншого – коли йдеться про продаж ліцензій на використання цього ресурсу, то потрібно ставити питання про те, щоб зробити ринок максимально відкритим і конкурентним. Тоді можна максимізувати доходи від продажу ліцензій, взагалі від використання ресурсів», – пояснив він.

Економіка та соціальна політика: що обіцяють Зеленський і ПорошенкоСлово і Діло розбиралось, які обіцянки щодо розвитку економіки та соцполітики дали в своїх програмах Зеленський і Порошенко.

Зокрема, в Зеленського пропонують відкрити ринок газу та нафти для іноземців, місцевих компаній, зробити його максимально прозорим, а гроші, які будуть отримані, принаймні якусь частину, відкладати до спеціального фонду. Цей спеціальний фонд, куди відкладатимуться гроші, потім використовуватимуть для зміни демографічної ситуації, для стимуляції народжуваності в країні, уточнив експерт.

Друга мотивація полягає в тому, що якщо неефективно використовується якийсь ресурс, то ми всі як громадяни, які побачили це, розуміємо, що, наприклад, олігарх, який рубає ліс, обкрадає нас. Він мав би за це заплатити по-хорошому, додав він.

«Це спроба втягнути в систему державного контролю відразу все населення. В цьому немає нічого поганого», – підкреслив економіст.

За його словами, таким чином до фонду надходитиме якась частина грошей – 5% або 10%, а цей фонд потім використовуватиме ці кошти.

«Наприклад, коли людині виповнюється 18 років, якусь частину грошей фонд видає. Не можна сказати, що ідею нереально втілити в життя. Радше, якщо немає аудиту, зберігається статус-кво, тоді так. Але якщо робляться кроки до цього – інвентаризація ресурсу, проводиться відкритий продаж ліцензій, поступово створюється фонд і при цьому проводиться належний контроль за використанням коштів у фонді, то ідея здається більш-менш живою», – наголосив Устенко.

За його словами, різні західні країни мають свої різні моделі. У Норвегії це називають безумовним доходом. Суть у тому, що незалежно ні від чого, працює людина чи ні, потребує допомоги чи ні, просто виплачується певна фіксована сума стабільно.

Він звернув увагу, що пропозиція Зеленського щодо економічного паспорта – це щось більше схоже на досвід Арабських Еміратів, Кувейту, Йорданії, коли щось дається як стартовий капітал родині.

«Відразу це зробити неможливо. Тому мабуть Зеленський і намагається в такий спосіб зацікавити на майбутнє. За рахунок цього він намагається втягнути населення країни не просто в державне управління за власністю, яка в нас є. Перш за все, за ресурсами. Ідея непогана, її можна реалізувати. Питання в тому, наскільки складно це буде», – уточнив фахівець.

Безумовно, це ненормально, коли хтось вирубує ліси, видобуває для себе корисні копалини, а платить за це дрібні гроші у вигляді податку до бюджету. Наразі ідея в тому, що потрібно платити, але це має бути прозоро, а ціна має бути конкурентою, залежно від того, який попит і пропозиція на ту чи іншу послугу, додав він.

«Це можна зробити й раніше, ніж за 5 років. Це не така ініціатива, яка вимагає такої тривалої реалізації, якщо переналаштувати ринок. А тут усе базується на тому, щоб був відкритий конкурентний ринок. Відкритість і конкуренція дадуть можливість сформувати такого роду фонд», – резюмував Олег Устенко.

Які обіцянки зафіксовані в програмі кандидата Петра Порошенка та чи реально їх виконати – за посиланням.

Також «Слово і Діло» писало, що обіцяє кандидат у президенти України Володимир Зеленський.

Раніше «Слово і Діло» з'ясувало, що з приводу економіки та соціальної політики пропонують кандидати в президенти.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: