Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Вадим Новинський

Читать на русском
Голова фракції Опозиційного блоку Вадим Новинський виконав лише 7 обіцянок із 41, а 18 – провалив.

Час підвбити підсумки роботи Верховної ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізує рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Вадим Новинський (фракція «Опозиційного блоку»).

Новинський був обраний до Верховної ради в листопаді 2014 року за загальнодержавним багатомандатним округом. За цей час у депутата набралася 41 обіцянка, частина з них із передвиборчої програми партії, за списками якої він пройшов до парламенту. Новинський виконав 7 зобов'язань (17%), а 18 – провалив.

Не виконав Новинський програмну обіцянку сприяти процесу децентралізації влади. Верховна рада восьмого скликання ухвалила цілу низку законопроектів, які сприяють проведенню в Україні реформи місцевого самоврядування, зокрема: «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи)», «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо реформи міжбюджетних відносин)», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про внесення змін до деяких законів України стосовно набуття повноважень сільських, селищних, міських голів». Новинський або був відсутній на голосуваннях, або просто не голосував за ці ініціативи (як і його колеги з фракції).

Також провалена передвиборча обіцянка реалізувати програму модернізації армії. Члени «Опозиційного блоку» не запропонували свою програму, а за чужі ініціативи не голосували. Йдеться, зокрема, про законопроекти «Про внесення змін до Закону України «Про державне оборонне замовлення», «Про внесення змін до деяких законів України з питань оборони», «Про внесення змін до статті 287 Митного кодексу України (щодо створення сприятливих умов для забезпечення виконання контрактів та договорів державного оборонного замовлення)».

Обіцяв Новинський здійснювати реальні кроки для підвищення енергоефективності держави. З трьох законопроектів щодо енергоефективності – «Про комерційний облік комунальних послуг», «Про енергетичну ефективність будівель» та «Про Фонд енергоефективності» – депутат підтримав лише останній, тому обіцянка не виконана.

Восени 2016-го депутат запевнив, що підтримає президентський законопроект про повернення коштів вкладників «Михайлівського». За кілька днів після того, як він дав обіцянку, у Раді ухвалили відповідний законопроект – «Про внесення змін до деяких законів України щодо відшкодування фізичним особам через систему гарантування вкладів фізичних осіб шкоди, заподіяної зловживаннями у сфері банківських та інших фінансових послуг». 24 члени фракції «Опозиційного блоку» (з 33) підтримали ініціативу, але сам Новинський не брав участі в голосуванні й обіцянку не виконав.

У жовтні 2017 року Новинський пообіцяв, що «Опозиційний блок» найближчим часом зареєструє свій законопроект про освіту. За словами нардепа, ухвалений урядовий закон посварив Україну з країнами-сусідами, а також дискримінував права представників національних меншин. Однак за кілька місяців фракція своєї ініціативи не внесла.

Вадим НовинськийНародний депутат України
Новинський заявив, що не втече з УкраїниСказано 1 вересня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

У березні минулого року Новинський пообіцяв, що «Опозиційний блок» висуне на партійному з'їзді єдиного кандидата від партії на президентські вибори. Однак у листопаді в партії стався розкол: Юрій Бойко та Сергій Льовочкін були виключені з парламентської фракції після злиття з політичною силою «За життя». В результаті «Опозиційна платформа – За життя» висунула своїм кандидатом Бойка, а інша частина опозиції – Олександра Вілкула. Тож єдиного кандидата висунути не вийшло й зобов'язання нардепа не виконане.

Як і обіцяв Новинський, фракція «Опозиційного блоку» не підтримала в парламенті пенсійну та медичну реформи, а також закон про реінтеграцію Донбасу. Крім того, Новинський виконав обіцянку про те, що «Опоблок» звернеться до Конституційного суду, якщо президент Петро Порошенко підпише закон про освіту: 26 вересня 2017 року закон був підписаний, а 6 жовтня фракція зібрала 48 підписів і зареєструвала конституційне подання про його скасування.

У процесі виконання в нардепа залишаються ще 16 зобов'язань. Зокрема, він обіцяв, що «Опозиційний блок» проголосує за скасування депутатської недоторканності, якщо це питання буде в одному пакеті із законопроектами про скасування президентської недоторканності, імпічмент президента та тимчасові слідчі комісії Верховної ради.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна рада» в розділі «Політики».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: