У Рахунковій палаті розповіли, де Кабмін узяв гроші на пенсії

Читать на русском
Уряд забезпечив виплати пенсій українцям у минулому році за рахунок кредитів, повідомили в Рахунковій палаті.

Кабінет міністрів забезпечив виплати пенсій та допомог у 2018 році за рахунок відволікання значних коштів в обсязі 20,8 мільярда гривень з єдиного казначейського рахунку на покриття касових розривів Пенсійного фонду.

Про це повідомляється на сайті Рахункової палати з посиланням за результати аналізу річного звіту про виконання державного бюджету України за 2018 рік, пише «Слово і Діло».

Зазначається, що на кінець року Пенсійний фонд на порушення Бюджетного кодексу України не повернув Державному казначейству 4,8 мільярда гривень отриманих кредитів, і в результаті його заборгованість за позиками зросла до 52,8 мільярда гривень.

У Рахунковій палаті нагадали, що держбюджет України за 2018 рік через недоліки планування не виконаний за доходами на 2%, за видатками - на 4,7%, а план фінансування держбюджету з усіх джерел не виконано на 11% внаслідок ненадходження планових обсягів державних запозичень.

Також у Рахунковій палаті зазначили, що запозичення у 2018 році проводилися з більшою прибутковістю, ніж у 2017 році. Так, середньозважена прибутковість облігацій внутрішньої держпозики в гривні зросла з 10,5 до 17,8%, у доларах США - з 4,8 до 6%, довгострокових облігацій зовнішньої держпозики - з 7,4 до 9,5%.

Крім того, як нагадали в Рахунковій палаті, у 2018 році обсяг боргових зобов'язань держави зріс на 27 мільярдів гривень, а загальні витрати держбюджету на погашення та обслуговування держборгу склали 358 мільярдів гривень.

Раніше у ПФУ повідомили, що після підвищення середній розмір виплат зріс до 3033 грн (на 1 січня - 2542 грн).

Як відомо, в результаті індексації з 1 березня пенсії підвищили 8,972 мільйонам пенсіонерів з 10,2 млн. З урахуванням одноразової виплати у 2,4 тисячі гривень в середньому пенсії підвищили на 500 гривень, стверджують у ПФУ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: