Як змінювався експорт та імпорт України в 2014-2018 роках

Читать на русском

Станом на минулий рік негативне сальдо торгівлі товарами України становило 9,8 млрд дол.: імпорт товарів до країни, як і раніше, перевищує експорт. «Слово і Діло» сьогодні розібралось, як за останні п'ять років змінювався експорт та імпорт України і якою була їх структура.

У 2014 році Україна експортувала товарів на 53,9 млрд дол., а в 2015-2016 роках ця сума істотно скоротилася – до 38,1 млрд і 36,4 млрд дол. відповідно. Протягом останніх двох років спостерігається зростання експорту, минулого року – 47,3 млрд дол. Основну нішу в структурі експорту займають недорогоцінні метали та вироби з них, продукти рослинного походження, машини, обладнання та механізми. Невелика частка в текстильних виробів і матеріалів.

Імпорт товарів в Україну також упав після 2014 року, але потім став зростати й станом на минулий рік склав 57,1 млрд дол., це на 15,2% більше, ніж у 2017 році. Найбільша частка імпорту належить мінеральним продуктам (14,2 млрд дол. за минулий рік), машин та обладнання (12 млрд дол.). Останні місця в рейтингу імпортованих товарів посідають продукти рослинного походження, а також маса з деревини та інших целюлозних матеріалів.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України розширив торгові санкції проти РФ, розширив список заборонених для імпорту російських товарів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: