Обіцянка кандидата: з чим пов'язана критика медреформи та чи зможуть її завершити

Читать на русском
Олексій Бабичфахівець в медичній галузі

За результатами першого туру найбільшу кількість голосів виборців отримали Володимир Зеленський і чинний президент Петро Порошенко. «Слово і Діло» вирішило проаналізувати програмні обіцянки кандидатів на посаду президента України. Сьогодні розглядаємо обіцянку Петра Порошенка про завершення медичної реформи в Україні.

Генеральний директор медлабораторії ДІЛА Олексій Бабич підкреслив, що медреформа вже запущена й причин для її згортання немає.

«Завершити розпочату медреформу за наступні 5 років цілком можливо. В принципі, перешкодити цьому навряд чи щось зможе, за винятком дуже популістської ВР, яка може бути обрана восени. Проте навіть так вкрай малоймовірно, що ми повернемося назад до Радянського Союзу, до системи Семашка», – зазначив Бабич.

Він нагадав, що з липня 2019 року, згідно з планами міністерства, в Україні запрацює програма «Безкоштовна діагностика». В межах цього проекту сімейний лікар, терапевт або педіатр отримають можливість видавати пацієнтам направлення на діагностичні дослідження. Для пацієнта вони будуть безкоштовними, оскільки їх вартість повністю оплатить НСЗУ.

Порошенко чи Зеленський: передвиборчі обіцянки в тестіВ нашому тесті зібрані обіцянки з програм кандидатів у президенти України, які вийшли до другого туру виборів-2019.

«До осені вже точно нікому не захочеться повертатися в далеке минуле, в якому, якщо в пацієнта не було грошей, він просто гинув у реанімації, адже не було ліків. Ще два роки тому люди стояли в чергах за безкоштовними стентами та ендопротезами по кілька років або платили величезні кошти. В Україні стенти в доларах за останні п'ять подешевшали в два-три рази. Це також показує, якою була корупційна складова», – уточнив експерт.

За його словами, немає підстав для того, щоб реформа згорнулася. Навпаки, потрібно йти до логічного її завершення.

Відповідно до Конституції, медична допомога має бути безкоштовною, й зараз можна сказати, що під час медреформи хоч щось уже дійсно стало безкоштовним і гарантується державою. Звичайно, медреформу продовжують критикувати, але в основному роблять це всередині медичного середовища, додав він.

«За фактом, поза медичним середовищем конструктивної критики не було. Вся критика зводиться до того, що Супрун вбила систему, потрібна страхова медицина тощо. Жодної конкретики, не вказано, що в медреформі неправильно за пунктами, тому що стратегічно реформу впроваджують правильно й пунктуально», – підкреслив Бабич.

На його думку, є недоліки в реалізації дрібних кроків, але це все хвороби зростання.

Причин для цього кілька. По-перше, управлінці охорони здоров'я не готові до нової системи відносин, не готові до господарської діяльності. Переважна більшість головних лікарів не вміють управляти фінансами, а доводиться це робити, акцентував він.

«Переважна більшість управлінців не готові реформувати свої установи. Наприклад, закривати неефективні відділення. Просто закрити на ключ поверх, не приймати там пацієнтів, скорочувати ліжко-місця. Не вміють управляти штатним розкладом. Наприклад, якщо потрібно залучити більше медсестер, скоротити частину лікарів і за рахунок скорочення штату хірургів, які оперують один раз на тиждень, заплатити тому, до кого стоїть черга», – пояснив фахівець.

Критика є й з боку лікарів. Успішні лікарі бояться, що втратять тіньовий дохід, тому що вони вже не контактуватимуть сам на сам із пацієнтом, який може «подякувати» за лікування. Тепер з'являється головний лікар, який отримує гроші від НСЗУ й усередині лікувального закладу перерозподіляє кошти.

Крім того, складається враження, що багато медиків узагалі не розуміють, про що реформа, що відбувається й що буде завтра, наголосив він.

«Більшість медпрацівників, окрім сімейних лікарів, не розуміють, що відбувається на первинному рівні, що буде на вторинному, куди йдуть гроші. Зрозуміло, що їх простіше переконати в тому, чого реформа не передбачає насправді. Особливо з огляду на сильну інформаційну атаку з боку противників реформи. Ті, хто брав участь у корупційних схемах, втратили колосальні кошти. Корупційні схеми починають ламати, тому логічно, що з'являється опозиція», – уточнив експерт.

Люди не розуміють, як заробляти, і не вміють заробляти по-іншому, додав він.

«Відповідно, масові атаки проти реформи ініційовані тими, хто втрачає від її реалізації. З іншого боку, в опозиції управлінці, які не готові до змін. Але потрібно віддати належне Супрун та її команді в тому, що незважаючи на колосальний тиск та опір, реформа триває, і є всі шанси успішно її завершити», – резюмував Олексій Бабич.

Пропонуємо пройти наш тест з обіцянками Порошенка та Зеленського з їхніх передвиборних програм.

Детальніше про програмні обіцянки кандидатів Зеленського та Порошенка щодо економіки та соцполітики – за посиланням.

Також читайте, як депутати-кандидати в президенти голосували за законопроекти, спрямовані на розвиток медицини.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: