Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Григорій Немиря

Читать на русском
Григорій Немиря майже за п'ять років у Верховній Раді виконав 13 обіцянок, 11 – провалив, ще 16 – досі в процесі.

Час підбити підсумки роботи Верховної ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізує рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Григорій Немиря (фракція «Батьківщини»).

Немиря був обраний до Верховної ради восени 2014 року за загальнодержавним багатомандатним округом. Наразі депутат є також головою парламентського комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин. За час своєї каденції Немиря дав 40 обіцянок, частина з них із передвиборчої програми партії, за списками якої він пройшов до Ради. Нардеп виконав 13 зобов'язань (32%), а 11 – провалив.

Майже всі провалені обіцянки Немирі з передвиборчої програми партії. Наприклад, депутат не виконав обіцянку надати бійцям антитерористичної операції статус учасників бойових дій. Рада в 2015 році ухвалила відповідний законопроект – «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (щодо статусу осіб, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України)», але Немиря був відсутній на голосуванні.

Крім того, провалена обіцянка забезпечити соціальні гарантії для учасників антитерористичної операції на Донбасі. Верховна рада ухвалила достатню кількість таких ініціатив, але Немиря більшість не підтримав. Зокрема, він був відсутній на голосуванні за законопроекти «Про внесення змін до закону України «Про житлово-комунальні послуги» щодо належної соціально-економічного захисту учасників антитерористичної операції і членів їхніх сімей» (про справедливе призначення й надання субсидій), «Про внесення змін до деяких законів України щодо пенсійного забезпечення окремих категорій осіб із числа учасників антитерористичної операції».

Також Немиря пропустив голосування за закон про деокупацію Донбасу, в якому йшлося про визнання Росії державою-агресором. Тож він не виконав відповідну передвиборчу обіцянку.

Разом зі своїми колегами з фракції Немиря не виконав обіцянку створити при кожному відомстві незалежні громадські ради. Депутати не зареєстрували в парламенті жодного законопроекту на цю тему.

На початку червня 2017 року Немиря пообіцяв ініціювати зміни до закону про омбудсмена для його інтеграції до Паризьких принципів ООН. Але майже за рік народний депутат таких змін до Ради так і не вніс.

Виконав депутат обіцянку добиватись ухвалення закону про проведення виборів до Ради за пропорційною системою з відкритими списками. Немиря підтримав у першому читанні проект нового Виборчого кодексу, який запроваджує відповідний механізм. Крім того, Немиря реалізував обіцянку домогтися скасування недоторканності суддів, проголосувавши за законопроект «Про внесення змін до Конституції України в частині правосуддя».

У процесі виконання в парламентаря залишаються ще 16 обіцянок. Серед них програмні обіцянки домогтися скасування недоторканності президента та ухвалення закону про імпічмент. Щодо імпічменту, то ще в 2014 році депутати від фракції «Батьківщини» реєстрували відповідний законопроект, але він був відхилений і знятий із розгляду.

Все ще не виконана обіцянка змусити Росію компенсувати збитки від анексії Криму, а також сприяти поверненню переселенців і відновленню зруйнованих міст.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: