В НБУ розповіли, скільки інвестицій бізнес повернув в Україну

Читать на русском
П'ята частина іноземних інвестицій в Україну, за даними Нацбанку, має українське походження.

Обсяг прямих іноземних інвестицій (ПІІ), здійснених за рахунок коштів вітчизняного походження, в 2018 році склав 0,5 млрд доларів, тобто 20,6% від загального обсягу ПІІ в Україну.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомила прес-служба НБУ.

Скільки прямих інвестицій та з яких країн надійшло в Україну за останні вісім роківНайбільше грошей в українську економіку в 2018 році вклала країна-агресор. Найпривабливішою для фінансування стала банківська сфера.

У НБУ зазначили, що так звані round tripping інвестиції є попередньо виведеними за кордон грошима українського бізнесу. Такі операції в основному здійснювалися через Кіпр, Нідерланди, Швейцарію і Австрію.

У НБУ зазначили, що в цілому протягом 2010-2018 років обсяг коштів резидентів, які були виведені за кордон, а потім повернуті в Україну як іноземні інвестиції, склав 8,4 млрд доларів або 22% від загального обсягу ПІІ за цей період.

За даними НБУ найбільші обсяги round tripping інвестицій спостерігалися протягом 2010-2013 років, коли вони становили близько третини від загального обсягу ПІІ.

У 2014-2015 роках за такими операціями навпаки відбувся відтік коштів з України. У 2016-2018 роках чистий приплив коштів за такими операціями поступово відновився.

Як повідомлялося, торік чистий приплив прямих іноземних інвестицій в Україну склав 2,4 млрд доларів, що на 7,7% менше в порівнянні з 2017 роком.

Раніше в Держстаті заявляли, що за рік капітальні інвестиції зросли на чверть. При цьому більшу частину капітальних інвестицій склали власні кошти підприємств і організацій.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: