В ЄС відреагували на масові затримання в Криму

Читать на русском
У Євросоюзі закликають Росію припинити обшуки в будинках кримських татар і затримання в Криму.

У ЄС засудили масові обшуки та затримання кримських татар, які відбулися в Криму в середу, 27 березня.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомила офіційний представник голови дипломатії ЄС Федеріки Могеріні Майя Косьянчич, пише «Інтерфакс-Україна».

Правозахисник назвав кількість українських політв'язнів у РФВ окупованому Криму відбуваються репресії і зачистки за расовою і національною ознакою. Кількість українських політв'язнів у РФ наближається до 100.

«Вона вказала на ситуацію з правами людини на Кримському півострові. Її послання дуже ясне. Ситуація помітно погіршилася. Основоположні свободи обмежені: свобода вираження, релігії, свобода організацій, проведення мирних зібрань. Права татар порушені серйозним чином, зокрема, через закриття татарських ЗМІ, заборону діяльності меджлісу і ув'язнення декого з татарських лідерів», - нагадала Косьянчич про заяву Могеріні з нагоди п'ятиріччя анексії Криму.

Представник Могеріні послалася на доповідь верховного комісара ООН з прав людини, у якій говорилося, зокрема, що «татари непропорційно часто потерпають від рейдів поліції" і «переслідуються в рамках такого юридичного супроводу питань боротьби з тероризмом, коли не дотримуються права людини».

«ООН і ЄС заявляють однакове: треба покласти край нелегальним обшукам у приватних володіннях, що належать кримським татарам, і все необхідне має бути зроблене для того, щоб гарантувати свободу вираження, свободу зібрань, свободу релігії та іншого. Цими свободами повинні мати можливість користуватися всі громадяни - без дискримінації. І обов'язково має бути детальна інформація про тих осіб, які перебувають в ув'язненні. Необхідно знати, де вони знаходяться і що з ними відбувається», - сказала Косьянчич.

Нагадаємо, сьогодні вранці в межах кримінальної справи про участь у забороненій Росією релігійній організації Хізб ут-Тахрір у Криму почали як мінімум 25 обшуків. Також повідомлялося, що під час обшуків силовики побилися із жителями Кам'янки. У ФСБ заявили про затримання 20 членів забороненої в Росії організації Хізб ут-Тахрір.

Нацполіція України відкрила кримінальне провадження у зв'язку з проведенням російськими силовиками обшуків у Криму.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: