Павла Гриба засудили до 6 років колонії. Для чого це РФ та що буде далі?

Читать на русском
Ігар Тишкевичексперт-міжнародник

Для того, щоб зрозуміти, що буде з Павлом Грибом, потрібно спробувати подивитися на події з точки зору логіки та інтересів РФ. Навіщо їм був потрібен юнак та навіщо він їм потрібен сьогодні?

Таку думку в своєму блозі висловив експерт програми «Міжнародна і внутрішня політика» Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич, передає «Слово і Діло».

У своєму коментарі експерт перепросив за жорстку подачу інформації перед близькими Павла Гриба та його друзями. Але, за його словами, для Кремля немає людей, є живий товар, який можна використати за нагоди.

«Почну з логіки затримання. Події 2017 року показали декілька сценарних ліній, що реалізовували московські автори операції», – зазначив він.

Перша – викрадення на території Білорусі, свідома провокація для створення напруженості за лінією Мінськ-Київ. Це було дуже потрібно, адже саме наприкінці 2016 року держави домовилися про реалізацію кількох довгострокових програм – від спільного виробництва (в тому числі військової техніки) до відновлення судноплавства Дніпром, уточнив Тишкевич.

Дипломатичний скандал – хороша складова, щоб завадити чи принаймні уповільнити реалізацію планів, додав він.

Хто з українських політв'язнів голодує на знак протестуЧетверо українців, незаконно утримуваних у Росії, зараз продовжують голодування. Раніше тиждень голодував Олександр Кольченко.

«Друга – спроба розіграти карту публічної політики: український патріот та російська дівчина, як Ромео і Джульєтта», – підкреслив фахівець.

Російські ЗМІ відразу після затримання подавали Тетяну Єршову (яка виманила Павла) саме як дівчину українця. Наприклад, заголовок «Комсомольської правди в Україні» від 24.08.2017 «... Дівчина зниклого Павла Гриба». Саме така подача була десь тиждень, поки саме ця дівчина не припустилася кілька помилок. Наприклад, білоруському «Єврорадіо» вона заявила, що ця зустріч від самого початку й до кінця велася ФСБ, й уточнила, що говорить лише те, що їй дозволено говорити.

Якби не позиція самого Павла, його родичів та журналістів, сьогодні ми б мали мильну оперу про те, як молода росіянка бореться за свободу свого коханого українця. Така собі друга Віра Савченко, що увірвалася в політичне поле на тлі суду над сестрою, уточнив він.

«Третя – місце затримання Гриба, Республіка Білорусь. Відповідно, кожна нова інформація про перебіг ув’язнення тим чи іншим чином ставить питання про позицію офіційного Мінська щодо подій в Україні. Тим більше комунікація в справі Гриба офіційним Мінськом завалена взагалі», – акцентував експерт.

Так, замінили керівників обласних КДБ, відправили у відставку все керівництво ОАЦ (спецслужба, спеціалізацією якої є саме робота в інформаційному полі), але офіційної позиції так і немає, а Павло залишається у в’язниці, продовжив він.

«Спільні проекти Білорусі та України реалізуються, хоча й не так швидко. Тому з першочергових завдань РФ залишилася лише інформаційна складова», – пояснив Тишкевич.

Відповідно до логіки Кремля, затриманий українець не може бути виправданий. Був запущений судовий процес, який, до речі, демонстрував громадянам Росії небезпеку від України – мовляв, навіть юнаки, й ті думали, як організувати теракт.

Однак, на його думку, є ще одна складова, яка полягає в тому, що для Путіна Гриб, як і інші українські політв’язні в російських в’язницях, – це засіб політичного тиску або впливу на українську політику. На превеликий жаль, керівництво Росії не знає, що таке цінність людського життя.

«Хлопець, який не воював, – це достатньо чутлива тема. Вона має викликати співчуття в звичайного українця, цією темою можна впливати на громадську думку в Україні. Зверніть увагу, що навіть вирок Павлу Грибу винесли за тиждень до виборів в Україні. Співпало, що називається», – пояснив він.

Усі подальші дії будуть у тому ж ключі. Росія підігріватиме цю тему, покращуючи чи погіршуючи умови утримання. Будуть спроби зробити з цього якщо не шоу, то постійний інформаційний привід, який, з одного боку, впливатиме на настрої українців, з іншого – буде використаний українськими політиками.

Також експерт не виключив варіанта звільнення, але лише після президентських виборів. Таким чином Путін спробує продемонструвати, насамперед європейським та американським учасникам переговорів, такий собі жест доброї волі.

«Таке може відбутися й в іншому сценарії – вплив на парламентські перегони, коли одна чи декілька українських партій попросять Путіна про гуманізм, і той проявить гуманність. Далі буде справа піарників уже українських політиків», – наголосив він.

За його словами, для самого Павла Гриба та його родини такі варіанти будуть дуже позитивними.

«Щодо інтересів РФ за такої комбінації, то час показав, що в справі українського юнака багато що йде не за кремлівським планом. Тому я принаймні спробую залишатися оптимістом», – резюмував Ігар Тишкевич.

Нагадаємо, Північно-Кавказький окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону засудив Павла Гриба до шести років ув'язнення, після чого політв'язень оголосив голодування.

Батько хлопця розповів, що Павлу Грибу необхідна невідкладна операція, інакше є ризик виникнення внутрішньої кровотечі, яка призведе до смерті.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з’ясували, хто з українських політв'язнів голодує на знак протесту.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: