Міжнародна адміністрація в Криму: яка процедура та чи реально це на півострові

Читать на русском
Олег Ждановвійськовий експерт, полковник запасу

Нам уже готові пообіцяти все що завгодно, щоб утримати владу. Це абсолютно нереалістична ініціатива.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив військовий експерт Олег Жданов, оцінюючи заяву Юрія Гримчака про те, що управління Кримом має бути тимчасово передане до міжнародної адміністрації.

«За тієї мілітаризації, яку в Криму проводить Путін на сьогодні, це нереально. Хіба що міжнародна адміністрація у вигнанні. У роки Другої світової війни було дуже популярно створювати уряд у вигнанні. Польський уряд працював у Лондоні, французький – також у Лондоні», – зазначив Жданов.

На його думку, що це нереалістична ініціатива. Навіть якщо в ООН підтримують ідею, в них немає способів впливу всередині регіону.

Ірина Геращенко: «Для Росії несподіванка, що Крим залишається на світовому порядку денному»Інтерв'ю з Іриною Геращенко про окупований Крим, роботу міжнародних організацій на півострові та обмін полоненими.

«Статут ООН говорить, що якщо ми вводимо миротворчу місію ООН, то її завдання – роззброїти всі сторони, гарантувати безпеку, перемир'я, сформувати тимчасові ради й ось тут ООН формує міжнародну тимчасову адміністрацію, яка бере на себе роль місцевої ради. Ця адміністрація починає готувати місцеве населення та інфраструктуру для проведення відкритих демократичних виборів», – пояснив він.

Зазвичай така процедура займає від трьох до п'яти років, враховуючи світовий досвід, уточнив експерт.

Коли місія ООН визнає, що суспільство готове, інфраструктура готова, ніхто не воює, всі роззброєні, війська стежать за перемир'ям, лише тоді проведуть вибори, додав він.

«І потім ще десь протягом трьох років відбувається поступова передача місцевими радами від тимчасової міжнародної адміністрації до місцевих рад, обраних уже на виборах. Лише після цього, коли місцеві ради візьмуть на себе всі функції з управління регіоном, ставиться питання про виведення «блакитних касок», – резюмував Олег Жданов.

Чи наблизилася Україна до деокупації Криму – в інтерв'ю Ірини Геращенко «Слову і Ділу».

Відзначимо, Меджліс підтримав Петра Порошенка на виборах президента. Що це означає для кримських татар, читайте в авторському матеріалі Османа Пашаєва.

Як кандидати в президенти пропонують повертати Крим і Донбас – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: