Вибори президента: хто з кандидатів викликає сумніви на Заході

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

Прямих заяв з боку Заходу на користь якогось кандидата, звичайно, не було, але очевидно, що вони мають застереження.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Андрій Дуда.

«Захід у розумінні США та країн ЄС вірний своїй політичній традиції й не дозволяє собі демонструвати пріоритети в ставленні до тих чи інших кандидатів, робити певні переваги в публічній сфері для артикуляції певних політичних та виборчих уподобань», – зазначив Дуда.

Однак відчутно, що Захід трохи занепокоєний висуненням Зеленського. Не в тому плані, що це якась не така альтернатива, якої б хотів Захід. Річ у тім, що є певна невідповідність посаді, додав він.

За його словами, при всіх негативах Тимошенко, до неї можуть бути застереження суто програмного характеру.

«Вона не є чітко вираженим євроатлантистом, не має чіткої визначеності щодо входження до євроатлантичного простору. В Тимошенко дуже багато популізму. Вона непрогнозована в багатьох питаннях, пов’язаних із державною політикою, лібералізацією ринку. Тут можуть бути суто ідеологічні, ідейні розбіжності західної політичної культури та персонально кандидата Тимошенко», – пояснив політолог.

Програми Порошенка, Тимошенко та Зеленського: що мають спільного та чим відрізняютьсяМи розбиралися, які передвиборчі обіцянки фаворити президентських перегонів зафіксували в своїх програмах.

Проте в сенсі відповідності посади вона має відповідний досвід. Зеленський не має досвіду, належних знань не просто в управлінні, але й в управлінні країною, що воює, підкреслив він.

«Грубо кажучи, якщо Порошенко знає, що потрібно кожній бригаді, знає командирів до певного рівня, розбирається, кому скільки танків, які є потреби, то Зеленський демонструє повний дилетантизм у цьому питанні», – уточнив експерт.

Пропозиція підняти зарплату вчителям до 4 тис. дол. демонструє не просто слабкий фаховий рівень його команди, але й неадекватне бачення самої державної політики, констатував він.

«У нас бюджетників 3 млн осіб. Із них значна частина – вчителі. Як можна таке пропонувати всерйоз? Звичайно, це лякає міжнародних партнерів», – наголосив фахівець.

Така людина непрогнозована в політиці в тому сенсі, що може недовго перебувати на посаді, додав він.

«Дуже складно не лише прийти до влади, але й втриматися на посаді. А це означає, що в Україні можливі протестні рухи відразу після виборів», – резюмував Андрій Дуда.

Раніше ми з’ясували, що спільного та чим відрізняються програми Зеленського, Тимошенко та Порошенко.

Також «Слово і Діло» писало про невиконані обіцянки Петра Порошенка та про те, які приховані обіцянки має лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: