Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Олена Матузко

Читать на русском
За чотири роки в Раді Матузко виконала менш ніж половину обіцянок. Їй належить зменшити кількість податків і перетворити АМКУ на ключовий економічний регулятор.
Олена Матузко

Час підбити підсумки роботи Верховної ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізує рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Олена Матузко (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Олена Матузко пройшла до Верховної ради в листопаді 2014 року за списками БПП (під номером 64) і є секретарем комітету з питань інформатизації та зв'язку. За час каденції Матузко дала 11 обіцянок, з яких 5 виконала (45%), а одну – провалила.

Відзначимо, що всі обіцянки нардепа належать до передвиборчих програмних зобов'язань БПП. Матузко провалила обіцянку про те, що влада в областях належатиме виконкомам, що сформовані не призначеними згори «губернаторами», а облрадами, які були обрані людьми. Однак у листопаді 2017 року Верховна рада ухвалила законопроект щодо окремих питань проходження державної служби. Цей документ вивів з-під дії закону про держслужбу всіх голів місцевих державних адміністрацій та їхніх заступників, а також голів РДА. Голови держадміністрацій знову призначаються виключно президентом України, що суперечить передвиборчій обіцянці народних депутатів від фракції БПП. Відзначимо, що Матузко підтримала цей законопроект.

Усі виконані обіцянки нардепа також належать до передвиборчої програми БПП. Обіцянка домогтись істотного збільшення витрат на модернізацію та посилення Збройних сил та інших структур нардеп виконала. Вона проголосувала за держбюджет-2016, в якому витрати на нацбезпеку та оборону збільшені до 113 млрд грн порівняно з 2015 роком. Витрати бюджету на Міноборони збільшилися на 21% і склали 55,6 млрд грн.

Виконала нардеп намір домогтися створення громадського телебачення, підтримавши в березні 2015 року проект закону щодо Суспільного телебачення та радіомовлення України.

Ще одну програмну обіцянку – домогтися встановлення громадського контролю за призначенням та діяльністю суддів – Матузко виконала, підтримавши проект закону «Про судоустрій і статус суддів». Нова редакція закону передбачає масштабну реорганізацію та переатестацію всієї судової системи.

Крім цього, була створена Громадська рада доброчесності, до компетенції якої належить збір, перевірка та аналіз інформації щодо судді (кандидата на посаду судді), а також її надання ВККС. Ухвалений законопроект дійсно давав надію на те, що громадськість зможе вплинути на вибір суддів, однак на практиці вийшло трохи інакше.

За чотири роки як нардеп Матузко не встигла реалізувати ще 5 обіцянок. У партійній програмі БПП є зобов'язання домагатися скорочення кількості податків і зменшити їхні ставки. Матузко голосувала за зміни до Податкового кодексу щодо податкової реформи. Пропонувалося скоротити кількість податків і зборів із 22 до 9.

Також нардеп підтримала законопроект щодо зменшення навантаження на фонд оплати праці, який зпроваджував коефіцієнт 0,4 до розміру ЄСВ у 2015 році й коефіцієнт 0,6 – у 2016 році.

Однак наприкінці 2015 року до Податкового кодексу внесли зміни, в результаті яких ставка податку на доходи фізичних осіб склала 18% (замість 15% і 20%), на дивіденди – 5%. Запровадили спеціальний режим оподаткування для аграріїв, збільшився податок на нерухоме майно з 2% до 3% від розміру мінімальної зарплати, а також з'явився додатковий податок у розмірі 25 тис. грн на квартири, площа яких перевищує 300 кв. м, і будинки більш ніж 500 кв. м, а з авто вартістю понад 750 мінімальних зарплат і не старших за 5 років стягується податок у розмірі 25 тис. грн. Крім того, підвищилися акцизи на пиво на 100%, на алкоголь – на 50%, слабоалкогольні напої – на 300%, на тютюн – 40% і паливо – 13%.

Спрощена система оподаткування залишилася без змін. Крім того, поріг доходів для платників третьої групи знижений із 20 до 5 млн грн. Додатковий імпортний збір (5-10%, діяв у 2015 році) скасували.

Все ще на папері залишається обіцянка БПП домогтися перетворення Антимонопольного комітету на ключовий економічний регулятор. У 2015 році Матузко підтримала проект закону щодо забезпечення прозорості діяльності Антимонопольного комітету України.

До початку 2016 року Верховна рада ухвалила три законопроекти, що стосуються антимонопольно-конкурентного законодавства: була встановлена чітка методика визначення розмірів штрафів; прописаний прозорий алгоритм рішень АМКУ; підвищений поріг для обов'язкового отримання дозволу на концентрацію. Нардеп також підтримала всі ці ініціативи.

Проте АМКУ все ще не виконує на повну потужність своїх функцій. Зараз у Раді чекає на розгляд низка законодавчих ініціатив, які нададуть можливість комітету боротися з монополіями й стати дієвим економічним регулятором.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: