РФ – не стратегічний партнер ЄС. Чи будуть глобальні зміни у відносинах?

Читать на русском
Володимир Золотарьовполітолог

Це радше прояв бюрократії. Сама по собі ця резолюція нічого не означає. Кардинальних змін у ставленні до РФ не буде.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Володимир Золотарьов, оцінюючи резолюцію Європарламенту, згідно з якою РФ позбавлена статусу стратегічного партнера ЄС.

«Те, що когось назвали стратегічним партнером, а когось – ні, ніяк не позначається на обсягах торгівлі, контрактах, бізнесі. Але це має інші наслідки інші, більш довготривалі. Новому уряду РФ, уже після Путіна, буде складніше налагоджувати формальні відносини з Європою. Їм доведеться доводити, що вони не розбійники, що новий президент – не Путін, якщо, звісно, так буде», – зазначив Золотарьов.

Він підкреслив, що поки не зовсім зрозуміло, чи скасують статус, але якщо скасують, то наступному керівництву РФ доведеться йти на жести доброї волі та якось доводити, що вони хочуть дружити.

На його думку, це суто формальні речі, які мають такі ж наслідки, але іноді й формальні наслідки можуть бути важливими.

Зараз для Путіна ця резолюція й позбавлення статусу стратегічного партнера нічого не означають, як і для західних компаній. А ось майбутньому уряду РФ це доведеться враховувати.

У Путіна імідж поганого хлопця у дворі, й він успішно над ним працює далі для внутрішнього споживання, додав політолог.

«Грубо кажучи, всі його бояться. Росіяни це люблять. Тут він лише набирає. А те, що будуть ще якісь санкції, втрати в російських компаній, по ньому особисто не б'є, він від цього не страждає. На голосах виборців, людей, які підтримують його режим, це жодним чином не позначається. Ну втратить якась компанія контракт на мільйони, то це бариги, їх не шкода. А ось те, що ми – «велика Росія», важливо», – пояснив він.

Путін лише виграє від таких речей в іміджевому плані. Ба більше, він ще й здобуває імідж борця із західним істеблішментом в очах будь-якої західної опозиції. Це якраз найнебезпечніше. Ті, хто вважає себе опозицією західній системі, підтримують Путіна, тому що він виглядає в їхніх очах борцем, уточнив експерт.

«Контракти й далі продовжуватимуться, це суто політичні речі, бізнес вирішує питання інакше, а якщо хтось втратить, то Путіну байдуже. Його система тримається на підтримці мас, а з цим у нього все гаразд», – резюмував Володимир Золотарьов.

В Європарламенті підкреслили, що ЄС не може повернутися до business as usual доти, доки Росія повністю не виконає Мінські угоди й не відновить територіальну цілісність України.

Як РФ втрачає союзників, читайте в авторському матеріалі за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: