На Україну стали частіше скаржитися до ЄСПЛ

Читать на русском
Більшість позовів до Європейського суду з прав людини стосуються порушення прав у Криму і на Донбасі.

До Європейського суду з прав людини надійшло 7267 скарг проти України, понад 4 тисячі (60%) з них стосуються порушень прав людини в Криму і на Донбасі.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомив секретар ЄСПЛ Родерік Лідделл, передає Українська правда.

Україна направила в ЄСПЛ повноцінну заяву через ситуацію на АзовіУряд вимагає визнання судом факту порушення Російською Федерацією прав 24 українських моряків.

«Всього в реєстрі суду (станом на початок 2019 року) знаходилося 4369 індивідуальних скарг про події в Криму і на сході України, поданих проти України», - заявив Лідделл.

Кількість скарг, у яких єдиним чи другим відповідачем вказана Росія, істотно нижча. «Є близько 400 таких скарг», - зазначив секретар ЄСПЛ.

Необхідно зазначити, що за минулий рік кількість справ істотно зросла. Станом на початок 2018 року в Страсбурзі було зареєстровано близько 3800 скарг проти України і близько 240 скарг проти РФ.

Голова суду Гвідо Раймонд також повідомив, що ЄСПЛ розглядає ряд справ «Україна проти Росії».

«Зараз є п'ять міждержавних скарг, поданих Україною проти Росії. Дві з них розглядає Велика палата - по Криму і Східній Україні, ще три - у палатах суду», - заявив Раймонд.

Окрім загальних скарг на порушення прав людини в анексованому Криму і на території ОРДЛО суд розглядає справи про незаконний вивіз до Росії дітей з дитячих будинків на Донбасі; про політичних в'язнів і про напад на українські військові кораблі в Чорному морі.

Раніше повідомлялося, що Україна посіла друге місце серед країн, які не виплачують компенсації своїм громадянам за рішенням Європейського суду з прав людини.

Також була названа сума, яку довелося виплатити Україні за рішеннями ЄСПЛ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: