Продаж гасел: як Білорусь будує відносини в союзній державі з РФ

Читать на русском
Ігар Тишкевичексперт-міжнародник

Якщо проаналізувати Договір про створення Союзної держави Росії та Білорусі 1999 року, то з того, що було прописано в ньому, й із того плану дій, який прописаний у 2001 році, практично нічого не виконано.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» повідомив експерт програми «Міжнародна і внутрішня політика» Українського інституту майбутнього (UIF) Ігар Тишкевич.

«Бюджет союзної держави – це близько $100 млн. Формально створені національні органи, але в реальності їх рішення не мають сили ані на території Білорусі, ані в РФ. Вони можуть розпоряджатися коштами так званого союзного бюджету. Така політика свідомо велася Білоруссю з 2001 року й до сьогодні. Якщо РФ готова платити за гарні розмови про братство, дружбу, то Білорусь це сприймає як товар і вигідно продає», – зазначив Тишкевич.

Якщо говорити про сьогодення, то перемовин між Путіним та Лукашенком було багато за останні півроку. При цьому за підсумками всіх останніх переговорів не було озвучено жодної конкретики, додав він.

«Залізна завіса»: як від Росії відвертаються союзникиУ квітні 2018 року посилилися процеси, які можуть привести Росію до повної міжнародної ізоляції.

«Максимум, про що домовилися, – створення робочої групи з поглиблення інтеграції. Однак тут слід звернути увагу на специфіку української політики. Якщо ВР чи Кабмін хочуть заговорити якесь питання, то створюють робочі групи, різні майданчики, платформи, суспільне обговорення. Можна порівняти це з тим, що сьогодні робить Білорусь», – уточнив експерт.

Росія, звичайно, хоче посилити свій вплив на Білорусь, особливо на тлі того, що змінюється баланс сил, вона втрачає важелі впливу, підкреслив він.

На його думку, в цій ситуації час грає на боці Білорусі, Лукашенко це розуміє й намагається тягнути час.

«Білорусь заходить до Китаю, помалу покращуються відносини з європейськими країнами, США, змінюється структура економіки. З кожним роком вплив РФ зменшується», – пояснив фахівець.

За його словами, формально Договір про союзну державу підписаний, і Білорусь не відмовлятиметься від нього до останнього, оскільки вигідно, щоб саме РФ від нього відмовилася.

«Тобто Білорусь наполягатиме на тому, що вона формально виконує цей договір, намагатиметься й надалі продавати лозунги. Інша річ, що в РФ дедалі менше вірять у такий формат. Росія хоче конкретики, але поки жодної конкретики від Білорусі не отримує», – резюмував Ігар Тишкевич.

Детальніше про те, як Росія втрачає союзників, читайте за посиланням.

Додамо, президент Білорусі Олександр Лукашенко розповів, що не обговорював із президентом Росії Володимиром Путіним визнання Криму «російським».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: