Україна опустилася в рейтингу найбільших експортерів зброї

Читать на русском
За рік країна опустилася на одну позицію, поступившись Південній Кореї. Лідирують з великим відривом США.

Україна опинилася на 12 місці в списку 25 найбільших експортерів зброї у світі.

Як пише «Слово і Діло», результати відповідного дослідження були оприлюднені в понеділок, 11 березня, Стокгольмським міжнародним інститутом досліджень проблем миру (SIPRI).

З'ясувалося місце України в рейтингу сприйняття корупціїУ Transparency International Україна вважають, що ситуація в боротьбі з корупцією в країні поліпшується дуже повільно.

Зазначається, що дані дослідження висвітлюють головні тенденції в міжнародних поставках зброї в період між 2014-2018 роками.

Так, згідно зі звітом, в порівнянні з 2009-2013 роками Україна скоротила експорт озброєнь на 47%. Імпорт зброї протягом 2014-2018 років, незважаючи на військовий конфлікт, залишався на досить низькому рівні, говориться в аналізі.

Незважаючи на те, що серед основних клієнтів України в звіті разом з Китаєм і Таїландом вказана Росія, автори дослідження додають, що до 2014 року Росія імпортувала зброю з України і почала імпорт з інших країн, але анексія Криму в 2014 році припинила ці торгові відносини.

Торік Україна була на 11 місці і мала таких же основних клієнтів.

Тим часом, США залишили далеко позаду інші країни світу в експорті озброєнь, на другому місці залишається Росія.

За даними інституту, за останній п'ятирічний період 2014-18 років американський експорт зріс до 36 відсотків від загальної кількості (з 30% в попередньому періоді).

У звіті говориться, що Франція (6,8 відсотка від загального світового обсягу) стала третім за величиною експортером зброї, далі розмістилися Німеччина (6,4%) і Китай (5,2%).

Усього на п'ять найбільших країн-експортерів припадає 75 відсотків світового обсягу зброї, в країнах ЄС - 27 відсотків, додали в SIPRI.

Серед імпортерів зброї лідером стала Саудівська Аравія (12 відсотків у порівнянні з 4,3% в попередній п'ятирічці) Загальний обсяг імпорту за останні п'ять років зріс на 192 відсотки.

Нагадаємо, державний концерн Укроборонпром за результатами минулого року опустився в рейтингу світових виробників зброї з 62 на 72 місце.

Як повідомлялося, Україна на 152 місці в рейтингу безпеки країн.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: