Погоджувальна рада: за що фракції та групи готові голосувати 12-15 березня

Читать на русском

У Верховної ради на цей пленарний тиждень відповідальна й непроста задача: починається розгляд у другому читанні законопроекту про функціонування державної мови. Документ розглядатимуть за повною процедурою, до нього подали більш ніж дві тисячі поправок, тому процес може розтягнутися на тиждень-два. Спікер Андрій Парубій на сьогоднішній Погоджувальній раді закликав депутатів ухвалити закон, щоб ліквідувати правовий вакуум, який з'явився після скасування закону Колесніченка-Ківалова. Що ще обговорювали на Погоджувальній раді, розбиралося «Слово і Діло».

Уже традиційно на Погоджувальній раді звинуваченнями обмінялися голова фракції «Блоку Петра Порошенка» Артур Герасимов та Юлія Тимошенко. Герасимов вимагав, щоб була створена тимчасова слідча комісія за фактами підкупу виборців «пірамідами» Тимошенко. Лідерка «Батьківщини», своєю чергою, згадала нещодавній скандал в оборонній сфері й звинуватила президента Петра Порошенка у відмиванні грошей армії. «Ми вимагали негайного імпічменту президента, але зрозуміли, що сьогодні такої волі ані в парламенті, ані в Генеральній прокуратурі, ані у Верховному суді немає, тому що більшість у парламенті – це подільники», – заявила Тимошенко.

Голова фракції «Народного фронту» порадив усім «знизити градус» передвиборчого протистояння. Крім того, Максим Бурбак закликав ухвалити закон про мову. Його заклик підтримав і Руслан Сидорович від фракції «Самопомочі». Також Сидорович запропонував цього пленарного тижня (в п'ятницю) викликати до парламенту генерального прокурора, головного військового прокурора та очільника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури для звіту щодо розслідувань злочинів у оборонній сфері. «Тому що тимчасова комісія, яка працює в парламенті, недостатня для того, щоб дати відповіді на всі запитання», – підкреслив він.

Фракція Радикальної партії закликала внести до Конституції України зміни щодо діяльності Національного банку. «Ми пропонуємо, щоб Національний банк України так само, як Федеральна резервна система США, займався й мав конституційне завдання – сприяння економічному зростанню та подоланню безробіття в країні», – сказав Віктор Галасюк. Він також нагадав, що «радикали» зареєстрували в Раді постанову про скасування премій керівництву «Нафтогазу» й постанову про скасування підвищення ціни на газ. Про премії керівникам «Натофгазу» згадав і Віктор Бондар, який вимагає провести незалежний аудит компанії.

Олександр Вілкул виступив різко проти закону про мову. Він заявив, що фракція «Опозиційного блоку» наполягає на негайному розгляді законопроекту про зняття блокади Донбасу, про підтримку промисловості, зниження тарифів та законопроекти про захист прав переселенців. «Ми вимагаємо негайного зняття законопроекту (про мову – ред.) з розгляду в сесійній залі. І якщо він усе-таки буде поставлений на голосування, звертаюся до всіх депутатів із закликом голосувати проти узаконення цього печерного націоналізму», – підкреслив народний депутат.

Нагадаємо, антикорупційний комітет Верховної ради 13 березня заслухає звіт Національного антикорупційного бюро України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: