100 днів після ескалації в Азовському морі: як захищається Україна

Читать на русском
Олександр Мусієнкополітичний експерт

Через 100 днів після російської атаки на українські кораблі й незаконного захоплення моряків у районі Керченської протоки можна сказати, що для зміцнення та розвитку військово-морських сил, безпеки Чорноморського та Азовського регіонів Україна робить багато правильних речей.

Таку думку в своєму блозі висловив директор Центру військово-правових досліджень, політолог Олександр Мусієнко, передає «Слово і Діло».

Наприклад, від ідеї створення бази Військово-морських сил у Бердянську ніхто не відмовляється й плани її розвитку передбачають подальше забезпечення цієї бази малими артилерійськими катерами, звернув увагу експерт.

«Скоріш за все, судна перекидатимуться туди сухопутним маршрутом, адже без спостерігачів ОБСЄ й НАТО перехід через Керченську протоку може нести ризики того, що військові РФ знову відкриють вогонь по українських моряках», – зазначив Мусієнко.

За його словами, ведеться робота з розробки законопроектів «Про внутрішні води України», «Територіальне море та прилеглі економічні зони», що в перспективі дасть можливість розірвати договір з РФ «Про спільне користування Азовським морем».

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко запевнив, що Маріуполь є і буде українськимСказано 8 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

Також Україна веде переговори із західними партнерами про відправлення міжнародної спостережної місії до району Керченської протоки, щоб таким чином гарантувати безпеку проходження затокою торгових і військових суден.

Затверджені Морська доктрина та Стратегія розвитку ВМС до 2035 року, нагадав політолог.

«У Чорному морі збільшується присутність кораблів НАТО, які проводять спільні навчання з українськими ВМС, що, безумовно, стримує Росію від агресивних планів щодо можливої експансії Чорного моря. Очікується, що український військовий флот незабаром поповниться катерами Island, переданими американською стороною», – пояснив він.

На його думку, необхідно вести подальші переговори зі США, Великою Британією, Скандинавськими країнами про передачу Україні нехай і не нових, але хороших бойових кораблів, як на безоплатній основі, так і на платній із наданням кредитів на купівлю.

Разом із тим має нарешті з'явитися стратегія розвитку військово-промислового комплексу України з відведенням істотну роль вітчизняному кораблебудуванню, передбачивши на ці цілі витрати не менш ніж 15-20% від загального фінансування ВПК, додав він.

«Технопарк із будівництва кораблів у Миколаївській області, передбачений Морською доктриною, має стати реальністю. Для цього потрібно залучати й приватні інвестиції, розвиваючи державно-приватне партнерство», – резюмував Олександр Мусієнко.

Нагадаємо, Європарламент ухвалив резолюцію про санкції проти РФ через ескалацію в Азовському морі.

Додамо, 8 вересня 2014 року Петро Порошенко пообіцяв, що Маріуполь є й залишатиметься українським. Він підкреслив, що Україна має достатньо сил, щоб захистити місто.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: