ПЦУ віддасть декілька зарубіжних парафій Константинополю

Читать на русском
Деякі громади українців у Європі виявили бажання прямо підкорятися Вселенському патріархату.

Перші закордонні парафії Православної Церкви України вже скоро перейдуть у підпорядкування Константинопольського патріарха.

Як пише «Слово і Діло», про це розповів митрополит Київський і всієї України Епіфаній в інтерв'ю Українській правді.

Епіфаній пояснив схему переходу громад в ПЦУТільки громада, а не священнослужителі мають право розпоряджатися церковним майном, і саме парафіяни повинні приймати рішення про те, чи приєднуватися до помісної церкви.

За його словами, процес переходу не може бути швидким, але він вже почався.

«Уже зараз, наприклад, у Європі є багато парафій, які самостійно виявили бажання підкорятися Вселенському патріархату. Я навіть розмовляв кілька днів тому з певними представниками громад, які говорять:«Ми маємо хороші відносини, ми вже переходимо». Зараз я готую відпускні грамоти для тих священиків, на яких є запити», - розповів митрополит.

«Є деякі громади, які не бажають переходити. Але ми будемо мати з ними діалог. З боку патріарха Варфоломія немає якогось агресивного настрою, ви повинні сьогодні передати нам ці парафії», - додав Епіфаній.

Він також розповів, скільки сумарно в ПЦУ є парафій за кордоном.

«В Європі храмів, які належали нашій церкві, практично немає. Є громади українців. Наскільки мені відомо, було десь 46 громад на території Європи і 15 на території Америки. А в інших регіонах світу по 1-2 приходи», - розповів митрополит Епіфаній.

Нагадаємо, 5 січня в Стамбулі Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос про автокефалію ПЦУ. А вже наступного дня, 6 січня, Варфоломій офіційно вручив Томос першому предстоятелю ПЦУ митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: