Держбюджет-2018 недоотримав 8 мільярдів податків

Читать на русском
Надходження до держбюджету від податків за підсумками 2018 року становлять 716,6 млрд грн, що на 8,1 млрд грн менше від запланованих.

Державний бюджет України за підсумками 2018 року недоотримав 8,1 млрд грн податкових надходжень.

Про це в середу, 2 січня, повідомляє прес-служба Міністерства фінансів, передає «Слово і Діло».

Дефіцит бюджету України: як змінювався показник із 2010 до 2018 рокуНайбільше дефіцит бюджету збільшився в 2013 році, а максимально скоротився в 2011-му. Що чекає українців у 2019-му?

Зокрема, за даними відомства, податкові надходження до загального фонду держбюджету за підсумками 2018 року становлять 716,6 млрд грн, що на 8,1 млрд грн нижче від запланованого показника.

Як пояснили в Мінфіні, протягом минулого року було кілька чинників, які ускладнили виконання дохідної частини держбюджету.

«Кілька ключових факторів, які негативно вплинули на податкові надходження: аванс за рентними платежами (у грудні 2017 року було сплачено 4,8 млрд грн, які були закладені у план 2018 року), падіння виробництва тютюнових виробів (на 10,1% за результатами 11 місяців 2018 року), а також ціни на нафтопродукти, які виявилися нижчими від закладених у держбюджеті, відсутність девальвації гривні, менші обсяги імпорту природного газу», - йдеться в повідомленні.

Також у міністерстві додали, що паралельно із цим суми відшкодування податку на додану вартість виявилися вищими за прогнозовані.

Крім того, податкові надходження до державного бюджету були скориговані на 3,2 млрд грн, які направили до місцевих бюджетів на ремонт доріг («митний експеримент»).

Нагадаємо, в Україні 1 січня набув чинності закон про Державний бюджет України на 2019 рік.

Також повідомлялося, що Мінфін наприкінці року закривав «дірку» в бюджеті продажем держоблігацій.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: