Три траси в Україні можуть стати платними. Які перспективи та з чим проблеми?

Читать на русском
Андрій Мартенсексперт РПР в дорожній галузі

В «Укравтодорі» планують, що три траси в Україні можуть стати платними: Київ-Біла Церква, Львів-Краковець, Львів-Тернопіль. 14 червня 2018 року міністр інфраструктури Володимир Омелян заявив, що планує до 2030 року збудувати в Україні 10 автобанів. «Ми плануємо будівництво 10 автобанів високої європейської якості протягом цього періоду в Україні (до 2030 року – ред.)». До слова, минулого року в Мінінфраструктури обіцяли запустити тендер на будівництво платної дороги Львів-Краковець. Однак, як пояснили у відомстві для оголошення тендера на будівництво платної дороги Львів-Краковець ще необхідно провести переговорний процес.

Менеджер групи реформування дорожньої галузі «Реанімаційного пакета реформ» Андрій Мартенс підкреслив, що якщо буде обумовлена економічна й стратегічна ефективність цього проекту, то це буде цікаво інвесторам.

Якщо трафіку не буде, щоб інвестори окупили ті інвестиції, які будуть закладені в проект, то держава повинна буде забезпечити повернення тих інвестицій, зазначив він.

«Якщо говорити про те, наскільки це буде ефективно в масштабах держави й нашої дорожньої системи, то питань багато. Сказати, що збиратимуться такі величезні гроші, що спрямовуватимуться на розвиток інших напрямків, не можна. Все одно все це виглядає політично», – уточнив Мартенс.

Він нагадав, що про трасу Львів-Краковець говорять вже близько 20 років, було багато зроблено, але все стоїть на одному й тому ж місці. Щодо траси Київ-Біла Церква, то потрібні величезні інвестиції. Щоб залучити інвесторів, потрібно перш за все вирішити питання відселення людей, а це питання складне з політичної точки зору, особливо напередодні виборів.

«Це радше політика. Мало віриться, що дійде до реалізації. Ймовірно, намагаються відвернути увагу від тих недоліків, які сьогодні має дорожня сфера. Начебто вклали великі гроші в ремонт, а результат – крапля в морі», – констатував експерт.

Тому такі заяви просто відволікають увагу від реальної ситуації в галузі, додав він.

За його словами, в сусідніх країнах, наприклад в Угорщині, перші платні дороги з'явилися в середині 90-х, а в нас не можуть їх зробити досі.

Дороги та авіасполучення: які теми хвилюють ОмелянаМіністр інфраструктури Омелян більш ніж за два роки роботи дав 137 обіцянок, більшість стосуються доріг.

«Якщо не враховувати, що це величезні гроші, тривалий час, оскільки термін окупності великий, то в нас іще й виставлені умови щодо відкатів. Мало того, що в нас приходять інвестори і вкладають гроші, то від них ще й вимагають виконання якихось умов. Крім економічної складової, з'являються й корупційні. Як правило, на ці проекти заходять світові компанії з іменем. Природно, що вони не готові так працювати. А наші чиновники не готові працювати так, щоб на цьому не заробити», – резюмував Андрій Мартенс.

Раніше аналітики з'ясували, які теми хвилюють Омеляна. Повне інтерв'ю міністра читайте на нашому порталі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: