Чому Київ очолив рейтинг найдешевших міст Європи?

Читать на русском
Олексій Дорошенкодиректор Асоціації постачальників торговельних мереж

Вікенд на двох у столиці України, за підрахунками дослідників, коштуватиме менш ніж 250 євро, оскільки вартість проживання в готелі, пива та кави в ресторанах нашої країни є найнижчою. Чому ж Україна є найпривабливішою за ціною країною, при тому, що вартість товарів і продуктів у магазинах порівняно з країнами ЄС є досить часто вищою?

Позицію щодо дослідження на своїй сторінці в Facebook висловив керівник української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, передає «Слово і Діло».

Експерт зауважив, що якщо порівняти вартість пива на полицях магазинів нашої країни та країн Європи, або кави на вагу, то зрозуміло буде, що в нас вони не найдешевші.

Однак сфера послуг у нас дійсно найдешевша серед усіх країн, де складався рейтинг німецького видання, уточнив Дорошенко.

«Ми ж з вами отримуємо в рази меншу середню заробітну плату. А середня заробітна плата складає левову частку вартості в сфері послуг. Німець і українець, який обслуговує вас в кав’ярні, витрачає однаковий час на кожного, отримуючи зовсім різну зарплату. Німець за кожне замовлення отримує в 11 разів більше за українця. Тому й вартість пива, яке вам поставлять у пабі в Україні та Німеччині, буде різнитися в рази», - роз'яснює Дорошенко.

Що ж стосується готелів, то за його словами, цінові рекорди наша країна ставить лише коли очікуємо багато іноземців, відлякуючи їх. А в інший час за відсутності попиту, тобто внутрішнього та іноземного туризму, ціна на проживання досить низька.

Дороги, парки та дитсадки: що Кличко обіцяв зробити «на благо всіх киян»Слово і Діло розбиралося в обіцянках столичного мера Віталія Кличка на 2018 рік. У планах – турбота про дітей і нові парки.

«Але те, що приваблює німця, не додає настрою українцю. Частка витрат у нас на послуги загалом, і на відпочинок та дозвілля окремо, мізерна порівняно з будь-яким європейцем. Українець за офіційними даними витрачає на готелі та пансіонати 0,4%, харчування поза домом, тобто на кафе, ресторани та швидке харчування, ще 2,2%. А витрати нашого громадянина на туризм складають шалені 0,2% від загальних витрат. Загалом це 2,8% від наших доходів», - міркує економіст.

Відпочинок німцю в середньому обходиться в 10,5% усіх річних витрат, і на готелі та ресторани ще в середньому 5,7%, підкреслив експерт.

У сукупності це 16,2% від німецьких доходів, або 387 євро за даними 2015 року, уточнив він.

«Тому хоча рейтинг найдешевшого міста Європи це приємно, але користі нам від цього ніякої не має. Лише одні емоції. Та й ті переважно негативні», - резюмував Олексій Дорошенко.

Зауважимо, список склало німецьке видання Instyle.

Детальніше про те, що Кличко обіцяв зробити «на благо всіх киян», – за посиланням.

Також аналітики порталу підбили підсумки чотирьох років роботи Кличка на посаді мера міста.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: