П'ята річниця розстрілів Небесної сотні. Що затягує розслідування?

Читать на русском
Віталій Титичадвокат сімей Небесної сотні

Масові вбивства в центрі Києва в лютому 2014 року стали одним з найбільш трагічних епізодів сучасної української історії. Саме в ці дні, п'ять років тому, під час Революції Гідності, протистояння між українським народом і тодішнім режимом досягло піку. 20 лютого 2014 року загинули найбільше активістів Майдану. На наступний день, 21 лютого 2014 року, офіційна влада України юридично визнали жертвами загиблих мітингувальників Майдану. За даними ООН, через 5 років в Україні всього три людини покарані за злочини на Майдані. До слова, Юрій Луценко майже відразу після вступу на посаду обіцяв, що всі, хто вбивав людей на Майдані, будуть засуджені «очно або заочно». Також, керівник МВС Арсен Аваков пообіцяв, що бійці «Беркута» понесуть відповідальність за розстріл мітингувальників.

Адвокат сімей Небесної Сотні Віталій Титич зазначив, що на поточному етапі йде судове слідство щодо виконавців.

«Також Горбатюком підготовлені матеріали для розгляду за спеціальною процедурою при відсутності обвинувачених in absentia щодо організаторів розстрілу. Мова про Януковича і його найближче оточення, керівництво правоохоронних органів. Якщо найближчим часом ВР ухвалить необхідні зміни в законодавство, то невдовзі є надія побачити і цей судовий розгляд», - каже Титич.

Адвокат розповів, що потрібен цілий перелік змін в законодавство, які дозволять здійснити судочинство in absentia.

Він уточнив, що зараз такі судочинства заблоковані. Це стосується не тільки справ Майдану, а й інших, заради яких власне ці зміни й приймалися.

Крім того, адвокат підкреслив, що є цілі інституції, які перешкоджають розслідуванню. Зокрема, МВС, вище керівництво, ГПУ, безпосередньо Луценко і його заступники.

«Є факти втручання і прямого перешкоджання з їх боку. Відносно Авакова, то мову варто вести про знищення доказів, створення перешкод для розслідування. Це кримінальні злочини», - констатував Віталій Титич.

Як пояснив адвокат, найбільша проблема на сьогодні - українські суди. Якщо це слідчі судді, то процедура просто блокується.

Адвокат вказав, що начальник відділу організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням Донський оприлюднив статистику протидії суддів і зазначив, що протягом останніх двох років прокурори зверталися до Верховної ради правосуддя з дисциплінарними скаргами на 26 суддів, які грубо порушили процес.

«Однак, жодна з цих скарг взагалі не прийнята до розгляду. Не порушено дисциплінарне провадження. Це все в системі і призводить до таких результатів, які ми маємо на п'ятий рік», - підкреслив адвокат.

Проте, підсумовуючи, він висловив надію, що справедливість буде відновлена ​​і винні понесуть покарання.

«Час іде, все змінюється. Не так швидко, як хотілося б. Фашистських поплічників судять і через 50 років. Знаходять через інших злочинців. Все буде. Головне не дати знищити те, що робиться і не забути того, що сталось. Рано чи пізно винні будуть покарані», - резюмував Віталій Титич.

«Слово і Діло» проаналізувало, які обіцянки політики дають учасникам Революції Гідності.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: