Україна відмовиться від імпорту газу в найближчі 5 років. Що для цього потрібно?

Читать на русском
Андрій Герусексперт в енергетичній сфері

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що Україна зможе відмовитися від імпортного газу в найближчі 5 років завдяки відкриттю доступу до українських надр. Варто зазначити, що про перспективи енергонезалежності прем'єр говорить регулярно. Так, ще в кінці квітня 2016 року Гройсман заявив, що одним з пріоритетів Кабінету міністрів є збільшення власного видобутку газу. За його словами, 50% ціни газу, який буде видобутий в Україні, будуть зараховуватися до державного бюджету. А зараховані кошти будуть спрямовані через механізм компенсацій і субсидій українським громадянам. «Ми повинні поставити крапку, стати незалежними, щоб наші діти ніколи не були зв'язані по руках і ногах тими, хто може їх шантажувати енергетичним впливом», - зазначив він. У минулому році очільник Кабміну також обіцяв, що через кілька років Україна буде забезпечена газом власного видобутку.

Експерт з питань енергетики Андрій Герус вважає, що дана обіцянку виглядає вельми привабливо, але ставитися до цього варто філософськи.

На його думку, є два ключові аспекти, які допоможуть Україні відмовитися від імпортного газу.

«Для того, щоб відмовитися від імпортного газу Україні потрібно наростити видобуток власного газу, видавати ліцензії на прозорих аукціонах і контролювати, щоб облради не перешкоджали видобувним компаніям. По-друге, потрібно зменшувати споживання газу шляхом енергомодернізації багатоквартирного житлового фонду», - пояснює Герус.

Він підкреслив, що в цьому у нас є проблема, відбуваються величезні втрати тепла.

Також, на його погляд, термін в п'ять років потрібно розглядати з точки зору того, що робиться на практиці.

«У нас три роки тому також були заяви, також був хороший план, але він був реалізований дуже слабо. Теоретично, так за п'ять років можна вийти на хороший рівень, але як буде на практиці? Поки що на практиці у нас все не дуже добре», - міркує енергетик.

Крім того, раніше Гройсман заявив про провал планів з видобутку газу з вини нібито Укргазвидобування, яка наростила видобуток на 0,3%, нагадав експерт. При цьому, затверджений план був взагалі нереалістичний.

«По-друге, як Укргазвидобування може наростити видобуток, якщо їм не видавали ліцензії і дозволи. Ми повертаємося до початкової проблеми. Госгеонадра, які підконтрольні Кабміну видавали ліцензії комусь іншому, але не держкомпанії. Наприклад, Полтавська облрада також блокувала діяльність Укргазвидобування. Відповідно, не було суттєвого видобутку газу», - проаналізував Андрій Герус.

Раніше ми писали, скільки Україна імпортувала і спожила газу в 2014-2018 роках.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: