Грицак назвав імена замовників підпалу храму УПЦ МП у Запоріжжі

Читать на русском
Голова СБУ підкреслив, що Тимченко і Кузьменко розробили чіткий план дій, якого мали дотримуватися виконавці.

Двоє людей замовили підпал церкви УПЦ МП в Запоріжжі. Один із них - редактор інтернет-видання Артем Тимченко, який поїхав в ОРДО; інший - член незаконного збройного формування «ДНР» на прізвисько «Сармат».

Про це повідомив голова Служби безпеки України Василь Грицак під час брифінгу 18 лютого, передає «Слово і Діло».

Рада схвалила перехід церковних громад в ПЦУ: як голосували нардепиЗакон підтримали 229 голосами народних депутатів. Фракція Опозиційного блоку очікувано проголосувала проти в повному складі.

«Один із замовників - колишній головний редактор одного із запорізьких інтернет-видань, його звуть Артем Тимченко. У 2014 році виїхав на тимчасово окуповану території в Донецькій області, де ховається від правоохоронних органів і тісно співпрацює із «міністерством державної безпеки» так званої ДНР. Інший - колишній житель міста Запоріжжя, член НЗФ терористичної організації «ДНР» на прізвисько «Сармат», його звуть Андрій Кузьменко», - сказав Грицак.

За його словами, обидва знаходяться в загальнодержавному розшуку за підозрою в скоєнні кримінальних правопорушень.

Василь Грицак також повідомив, що «встановлена ​​і задокументована причетність осіб до ще двох спроб підпалу культових споруд УПЦ Московського патріархату, які мали місце в Запоріжжі 6 і 11 лютого цього року».

Голова СБУ підкреслив, що Тимченко і Кузьменко розробили чіткий план дій, якого мали дотримуватися виконавці.

«Після проведення акції підпалу, виконавці мали зробити на стіні будівлі відповідні написи або залишити нацистські свастики», - додав Грицак.

Нещодавно повідомлялося, що в Запоріжжі троє осіб намагалися підпалити храм Іоанна Богослова, що належить УПЦ МП, їм завадили правоохоронці. З початку лютого це вже третя спроба підпалу церков у Запоріжжі. Перша була зафіксована 6 лютого. Після неї нагляд правоохоронців у храмах міста був посилений. Однак вже 11 лютого зловмисники знову намагалися підпалити один із храмів і намалювали на його стіні свастику.

Раніше Грицак назвав розцінки бойовиків за проведення провокацій в Україні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: